Овчаров не виждал причина за по-скъп ток

Овчаров не виждал причина за по-скъп ток
Електроразпределителните дружества нямат основание да искат повишаване на цената на тока, заяви в петък пред журналисти в Сливен министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Веднага след това обаче той посочи, тарифите на електроенергията се определят от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Ден по-рано от CEZ Eлектро, която управлява електроразпределителните и електроснабдителните дружества в София, София-област и Плевен, съобщиха, че ще поискат повишение на цената на тока с 10 на сто от юли. Същото поскъпване прогнозира и председателят на енергийния регулатор Константин Шушулов в началото на януари заради исканото повишение на цената на тока от АЕЦ “Козлодуй” и ТЕЦ “Варна” в резултат на спрените ІІІ и ІV блок и поскъпването на вносните въглища.

Овчаров, който допреди няколко месеца обясняваше как спирането на ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй”  ще доведе до поскъпването на тока, вече не вижда причини за увеличението.

В рамките на парламентарния контрол пък вицепремиерът Ивайло Калфин, в чийто ресор е енергетиката, отбеляза, че последните пъти ДКЕВР е задържала всички заявления за увеличаване на цената на електроенергията от компаниите, опериращи на енергийния пазар.

Нито обнадежден, нито отчаян бил министърът на енергетиката след вчерашния съвет на енергийните министри на  ЕС в Брюксел, когато отново е бил повдигнат въпроса с повторното отваряне на спрените в края на 2006 г. малки реактори.

Предполагам, че никой не си е правил илюзии, че в Брюксел просто чакат да кажем: "Искаме да си пуснем реакторите" и те веднага да отговорят -  "Добре пуснете си ги". Но все пак изложихме аргументи, аргументите бяха изслушани, никой не възрази, каза Овчаров. 

Той подчерта, че за положително решаване на въпроса за блоковете е важно каква подкрепа ще получи България от страните от региона, които обаче, заради топлата зима, не са много активни в тая посока, но активността на България не бива да отслабва.

Овчаров коментира и дадените от ареста интервюта на бившия шеф на “Топлофикация София” Георги Рогачев, който посочва името на сегашния министър на икономиката заедно в бившите Милко Ковачев и Ммирослав Севлиевски, както и експредседателя на Столичния общински съвет Антоан Николов и настоящия шеф Венцислав Кисьов и бившия кмет Стефан Софиянски за отговорни  за дългото управление на столичното парно от Валентин Димитров.

Няма как да нося лично аз отговорност за това, което се случва в “Топлофикация-София”. Там досега, и сега включително, винаги мнозинство е имала общината, заяви Овчаров.

Той посочи, че смяната на Димитров, също арестуван за далавери в дружеството, като изпълнителен директор е било по негово предложение, както и оставката на Рогачев. Аз мога да поискам, но дали това ще се случи, зависи от общото събрание на дружеството и от съвета на директорите, допълни Румен Овчаров.

Споделяне

Още от Бизнес