Овчаров опипва почвата за връщане на министерския пост

Овчаров опипва почвата за връщане на министерския пост

Бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров заяви в сряда пред Mediapool, че не очаква сериозно да бъде въстановен на поста, от който бе отстранен заради корупционния скандал с бившия шеф на Националното следствие Ангел Александров.

"Вие наистина ли сте очаквали, че прокуратурата ще се произнесе по някакъв начин по твърдения, че съм собственик на държавата, че съм заплашвал някой си. Това са просто приказки, които трябваше да отвлекат вниманието и да дадат видимост на един сценарий", заяви по-рано същия ден Овчаров пред Инфорадио. Той допълни, че е редно премиерът да го възстанови на министерския пост, след като бе върнат заместник–министърът на бедствията и авариите от квотата на ДПС Делян Пеевски, уволнен заради същия скандал.

Запитан наистина ли смята, че ще го върнат начело на министерството, Овчаров коментира пред Mediapool, че няма такива сериозни очаквания.

След като бе махнат от министерството, Овчаров се върна като депутат от левицата и оглави възловата бюджетна комисия.

Овчаров, неговата заместничка в министерството Корнелия Нинова (БСП), Пеевски и шефът на Националното следствие Ангел Александров напуснаха постовете си заради скандала "Александров – Овчаров", избухнал покрай делото за „Топлофикация - София“. Наскоро премиерът Сергей Станишев заяви, че е възстановил Пеевски след настояване на коалиционния партньор ДПС.

Делото “Топлофикация”, във връзка с което са разследвани Александров и Овчаров, все още не е приключило.

Досъдебното производство обаче не е срещу тях, а срещу следователката от НСлС Татяна Шарланджиева и срещу зам.-министър Нинова.

От гледна точка на наказателната отговорност претенции към Овчаров и Александров нямаме, заяви миналата седмица главният прокурор Борис Велчев като уточни, че когато се говори за нередни неща, да не се очаква от прокуратурата да раздава морално-етични оценки.

Премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев все още не е съобщавал какви са му намеренията спрямо Овчаров, който бе заменен на министерския пост от съпартиеца му Петър Димитров. Според запознати обаче Овчаров продължава да дърпа конците в енергетиката и в други важни ресори в МИЕ.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?