Овчаров отхвърли оздравителния план на Мини «Бобов дол»

Планът за преструктуриране и оздравяване на Мини «Бобов дол», предложен от шефовете на дружеството и синдикати, бе отхвърлен от министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Това стана във вторник на среща по повод опасността от фалита на мината заради тежкото ѝ финансово-икономическо състояние. Дружеството има счетоводната загуба от 9,213 млн. лв. за 2005 г. и общо дългове за 39,750 млн. лв.

“Програмата, която представяте, няма общо със стабилизацията, още по-малко с оздравяването на дружеството; в тези мерки няма никаква перспектива. Те ще доведат до агония на мините и бърза ликвидация още преди края на годината”, заяви министър Румен Овчаров, цитиран от пресцентъра си. Той препоръчал на ръководството и социалните партньори да се търсят вътрешни резерви в дружеството.

Експерти от Министерството на икономиката е енергетиката, ръководството на дружеството и социалните партньори ще продължат съвместната си работа по краткосрочни мерки и дългосрочна програма за  стабилизация и оздравяване на “Мини Бобов дол” ЕАД. Въпреки приетото 15%-но увеличение на цената на добиваните въглища, според предложената днес програма дружеството ще акумулира 2,5 млн. загуба годишно.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?