Овчаров “отне” доказателствената стойност на “Р.Овч”

Овчаров “отне” доказателствената стойност на “Р.Овч”

В четвъртък министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров направи пореден опит да се разграничи от продължаващия вече 7 месеца скандал около корупцията и кражбите в “Топлофикация - София”. Според него писмото на бившия изпълнителен директор на дружеството Валентин Димитров, в което присъстват неговите инициали “Р.Овч.”, е компромат, завършил своя жизнен път и “няма никакъв доказателствен характер”.

Димитров е в ареста от юни миналата година, разследван за изпиране на близо 7 милиона лева, придобити незаконно от държавно-общинското дружество. Другите две обвинения срещу него са за укриване на данъци и помагачество при източването на “Топлофикация”.

До този момент покрай скандала бяха предявени обвинения на общо 5 души, от които трима са в ареста с постоянна мярка. Освен Димитров лишени от свобода са наследилият го на поста  Георги Рогачев и неговият заместник Емил Антонов. Под домашен арест са шефът на дирекция в дружеството Лина Абланска и собственичка на фирма-доставчик на резервни части за дружеството Мая Стоилова.

През декември прокуратурата съобщи, че в писмо от следствения арест Димитров моли за помощ няколко високопоствени държавни служители, включително и човек с инициали “Р.Овч.”.  

"Това писмо е писано през лятото, когато Бойко Борисов на лягане и ставане говореше, че Овчаров помага на Валентин Димитров. Самият Валентин Димитров опровергава тази теза", посочи министър Овчаров в четвъртък, въпреки че досега прокуратурата и МВР не са съобщавали точно кога е писано писмото. 

Попитан кой има интерес от компромата с писмото, той заяви: "очевидно е, че не съм аз".

И все пак на разпит

Пред Mediapool наблюдаващият прокурор по делата около столичното парно Божидар Джамбазов заяви, че Овчаров “също като всеки гражданин, който има връзка с разследването, ще бъде разпитан”. Това, по думите на обвинителя, е сигурно, но все още не е уточнено кога ще се случи.

Джамбазов обаче отказа да отговори дали ще бъде разпитан и дългогодишният председател на борда на дружеството Илко Йоцев, който напусна поста след ареста на Димитров. Йоцев съвместяваше поста в “Топлофикация” с този на  зам.-министър в Министерството на енергетиката в предишния кабинет на НДСВ и ДПС.

“Истинските покровители”

Самият Овчаров за пореден път изрази готовност да съдейства на разследващите органи, но изрази надежда прокуратурата да обърне внимание на “истинските  покровители на дружеството”.

"Предполагам, че не е тайна кой управляваше Столична община в последните 15 години и "Топлофикация" в последните 10 години - кметът Стефан Софиянски, хората около него като се започне от Евгений Бакърджиев, Антоан Николов, Любомир Павлов, последният кмет на София - Бойко Борисов", изреди Овчаров.

Софиянски и Борисов не му останаха длъжни и няколко часа по-късно върнаха топката в полето на БСП.

Топлата връзка

“Топлата връзка” между “Топлофикация - София” и градската организация на БСП е именно Румен Овчаров, коментира Стефан Софиянски заяви пред Mediapool.

“Кой доставяше компютри за градската организация на БСП? Овчаров ги доставяше”, обясни лаконично бившият кмет на София.

Другият “покровител” - настоящият столичен кмет Бойко Борисов - за пореден път попита дали премиерът Сергей Станишев и президентът Георги Първанов стоят зад думите и действията на Румен Овчаров.

“Интересно е да се знае и кой ще поеме политическата отговорност за действията на Румен Овчаров”, каза още кметът.  

Борисов припомни, че първата проверка доказала злоупотребите във фирмата е назначена от кмета на София Бойко Борисов още на 15.05.2006 г. и е извършена от Столичния инспекторат.

Същите взаимни упреци и обвинения прозвучаха и през лятото на т.г., когато Борисов нападна Овчаров за “Топлофикация – София”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?