Овчаров: Правителството е все по-зависимо от интересите на една партия

Овчаров: Правителството е все по-зависимо от интересите на една партия

Трудно мога да участвам в правителство, което все повече става зависимо от икономическите интереси на една политическа сила, заяви в събота следобед освободеният министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров пред журналисти, напускайки за кратко заседанието на Изпълнителното бюро на БСП. Според него расте зависимостта на кабинета от "неясни властови, политически и икономически центрове и техните корпоративни интереси”. Той поиска на утрешния пленум на социалистическата партия да се даде отговор на въпроса кой определя политиката на БСП, кой я реализира и кой после раздава оценки, както и на въпросите кои са властовите центрове в държавата и кой ги контролира.

Овчаров повтори мотивите за подаването на оставката си още на 5 май, защото "излизането ми в отпуск не е решение на проблем, а създава проблем и превръща един криминален случай в политически".

“Случай, в които държавните служители са защитили държавния интерес, и нещо повече – изнесли са информацията за натиска, който им е бил оказван, се превърна в случай, в който всички са виновни. Подадох оставката си, и я потвърдих вчера, защото искам утрешният пленум на БСП да не се занимава с личния казус на Румен Овчаров – да бъда освободен или не, а да се занимава с политика”, допълни Овчаров.

Заявка за нова битка

По думите му на форума в неделя трябва да се реши дали ще се допусне “омаскаряването” с черния Пи Ар да стане най-важен ключов фактор за оценката на един или друг политик, както и да се обсъди въпросът дали ще се допусне доносниците от бившето Шесто управление на Държавна сигурност и техните ръководители да бъдат основният морален критерий на българското общество.

С това той даде заявка, че не се е отказал от борбата по запазването на вътрешнопартийните си позиции, въпреки сериозния удар, който му бе нанесен с т.нар. мегаскандал и за който се твърди, че му е спретнат от основния му опонент в БСП Румен Петков с подкрепата на президента Георги Първанов.

Самият Петков изрази преди началото на Изпълнителнот обюро на БСП съжалението си в личен план за оставката на Овчаров и определи хода но колегата си като силен акт.

Овчаров от своя страна заяви, че се връща в парламента и като председател на БСП-София и като заместник-председател на Висшия съвет на партията ще има достатъчно работа. Жертва е сложна дума, животът продължава, каза още той.

Жълтите искат мобилизация в парламента

НДСВ намира за сериозни основанията на премиера да обяви мерките за промяна, посочи в свое изявление през журналисти говорителят на партията Станимир Илчев. По думите му, част от представените идеи ще изискват сериозна мобилизация в парламента, който чрез своите комисии ще трябва да подготви всичко онова, което представлява законодателната рамка за тяхната реализация.

Илчев хосочи, че развитието по предложените от Станишев персонални промени ще се състои в следващите дни и седмици, в рамките на коалицията, като всяко от бъдещите действия ще бъде съпроводено с далеч отиващи проекции, заради което трябва да бъде обмислено много внимателно.

Партията на Доган е за новата политика

ДПС оцени много високо реакцията на Станишев и заявените от него намерения за нов тип политика, която да отговаря на новите реалности в икономическата, социалната сфера, в здравеопазването и сигурността. Това каза пред БТА заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев. Според него създаването на Национална агенция за сигурността е много адекватна мярка за структурирането на орган, в който ще се съсредоточи борбата с данъчните, фискалните, финансовите престъпления и с корупцията.

Цонев допълни, че в коалицията от три месеца отделните партии на свои форуми изготвят различни варианти на новите икономически цели пред правителството за постигане на устойчив висок икономически растеж. Според новата програма трябва да се определят и новите структури и лицетата, които ще ги ръководят, каза Цонев

ГЕРБ: Награда за Румен Овчаров

Като закъсняло действие, коментира приемането на оставките на Овчаров и Петканов кметът на София и неформален лидер на партия ГЕРБ Бойко Борисов. Според него оттеглянето от състава на правителството е награда за Овчаров.

Освобождаването на министри не е решение, а потулване на скандала, заяви Борисав и поиска от Станишев да каже ще има ли оставки в кръговете на БСП.

Създаването на агенция за горите Борисов изтълкува като ненужно, защото, според него, чрез законови "хватки" и замени, от ДПС са си осигурили важни и добри гори, а сега "вече няма какво да се управлява". С тези частични промени проблемите не се решават, нужни са кардинални промени, защото ще дойде време, в което БСП няма с кого да се коалира, заяви лидерът на ГЕРБ.

Замазване на проблема

Приемането на оставката на Румен Овчаров е замазване на проблема, а не решаването му. Проблемът е в цялостната политика на правителството и в доминирането на Ахмед Доган, заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Според него това, че не се маха нито един министър от квотата на ДПС, показва, че Станишев става все по.зависим от Ахмед Доган, допълни Сидеров. Не се говори за министри, които задължително трябваше да си отидат - Румен Петков - за несъстоятелност и несправяне с престъпността, Емел Етем - за корупция, Джевдет Чакъров и Нихат Кабил, каза още той. По думите му в момента се водят разговори с останалите опозиционни паорламентарни сили за внасяне на вот на недоверие към правителството

ДСБ: Останаха най-корумпираните

Няма воля за радикални промени, както и за борба с корупцията на най-високите етажи на властта в България, коментира зам.-председателят на ДСБ Веселин Методиев. Не стана дума за най-корумпираната част от изпълнителната власт, която се води от министрите на ДПС, заяви Методиев. Според него Румен Овчаров е спечелил вътрешната битка в БСП.

Зам.-председателят на СДС коментира хода на Станишев като отлагане на агонията в управлението и на тройната коалиция, което е вредно за държавата. Според него приемането на оставките на двамата министри е палиативна мярка, която няма да реши проблемите в кабинета.

Няма обяснение защо "компрометирани министри" остават в правителството, допълни Сотиров и посочи, че управлението се е изчерпало като възможности. "Тази коалиция не би могла да продуцира по-добро правителство, защото те показаха, че са изключително обвързани с чисто мафиотски схеми на преразпределяне на ресурси", каза Сотиров. Според него, задължително е всички опозиционни парламентарни групи и депутати да работят заедно, за да има синхрон в действията им по отношение на скандалите в правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?