Овчаров предложи на премиера операция "плямпачите"

Овчаров предложи на премиера операция "плямпачите"

"Мисля да му предложа на премиера Борисов да направи операция "плямпачите" и така на няколко човека около него да им бъде отнет звука и обществото да не се вслушва в техните думи". Това заяви в сряда бившият министър на икономиката и енергетиката и настоящ депутат Румен Овчаров (БСП) на пресконференция в парламента по повод последните изявления от страна на наследника му министър Трайчо Трайков и на самия Борисов, че Овчаров носи отговорност за повишаването цената на газа.

Овчаров отхвърли тези обвинения, а на въпрос на Mediapool дали при бъдещите преговори на кабинета с "Газпром" е възможно промяната на цената на синьото гориво за България, той отговори, че "всичко е възможно".

По думите му обаче ако правителството продължава с политиката си на конфронтация с руската страна, то "България в много кратки срокове ще реализира поредния си голям шлем".

"Успяхме да се скараме с Русия. Успяхме да се скараме с Германия – няма как Германия да е доволна от това, което се случва с Е.ОН, няма как Германия да е доволна, че договорите за доставка на "Сименс" за АЕЦ "Белене" ще бъдат анулирани", коментира още Овчаров.

По думите му управляващите са успели да се скарат и с Франция, тъй като и "тя няма как да бъде доволна от това, че доставките за АЕЦ "Белене" няма да се реализират, а те са като цяло около 30%.“

"Ако премиерът продължава да слуша тези хора, в много близко бъдеще, ние ще реализираме такъв голям шлем от гледна точка на изгонване на чуждестранни инвеститори и на затваряне на България, какъвто сигурно дълги години ще трябва да разбиваме", допълни депутатът.

Според Овчаров изобщо не било добре и това, че изцяло експертни икономически отношения се използват за политическо говорене и то празно икономическо говорене.

"Няма никакъв смисъл да вземеш един параметър от един договор и да го размахваш като политическо плашило пред обществеността, забравяйки за всички останали неща, които са включени в договора", каза още Овчаров.

После посочи, че България в договора си от 1998 г. е предвидила на всеки 3 години да се променят цените.

Овчаров твърди, че до 2012 г. България ще получава газ на по-ниски от всички пазарни цени. "Ако го нямаше този договор, цената на природния газ от 1 януари 2011 г. трябваше да се увеличи с 30%, независимо от всички увеличения, които сега се извършват. Ако не бяхме подписали договора, влизахме в една тотална конфронтация с Русия, разправии и спиране на природния газ и рано или късно договорът щеше да бъде предоговорен", заключи той.

Бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев пък заяви, че изкуственото задържане на цената на газа се прави с политически цели.

Споделяне

Още по темата

Още от България