Овчаров призова да се разследва и защо е спряна АЕЦ "Белене"

Прокуратурата да разследва също така кой и защо е спрял проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", призова бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров от кабинета на Сергея Станишев, който е обвинен в безстопанственост и щети за 193 млн. евро заради подписаното между НЕК и руската "Атомстройекспорт" споразумение за ядрения строеж.

Тезата на Овчаров е, че щетите за страната ни по проекта настъпват след спирането му. "Виновни са тези, които спряха проекта", заяви той пред Нова телевизия в неделя.

Щетите не идват от това, че три правителства са работили по него, или от това, че няколко министри са изпълнявали постановления за реализацията му, смята още бившият министър. Според него въпросът е кога прокуратурата ще разследва кой и защо е спрял проекта.

Строежът бе прекратен през март 2012 г. с решение на първото правителство на ГЕРБ по предложения на тогавашния министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, а парламентът взе сходно решение дни по-късно. Мотивът бе невъзможност да се осигури финансиране за проекта с крайна стойност над 20 млрд. лв.

Добрев също е обвиняем по случая АЕЦ "Белене" заради това, че след като са взети решенията за спиране на проекта не е наредил на НЕК да спре да плаща по консултантски договор с архитект-инженера "УорлиПарсънс" и компанията получила над 4 млн. евро. 

Овчаров също така заяви, че има инвеститор за АЕЦ "Белене", но отказа да назове името му, тъй като нямал право на това.

За двама инвеститор с интерес към ядрения проект от пони два месеца твърдят и енергийният министър Теменужка Петкова, и вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев. Те също отказваха да съобщят имена. След подаването на оставката на втория кабинет на ГЕРБ обаче става неясно дали ще се реализира тяхното предложение за приватизация на площадката за АЕЦ "Белене", самия проект и произведените вече по него два реактора, за които НЕК трябва да плати 1.2 млрд. лв. до 15 декември.

Овчаров коментира още, че парламентът трябва да вдигне мораториума за строителството на атомната централа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес