Овчаров разреши “Ораново” ЕООД да наеме мини “Бобов дол”

Държавните мини “Бобов дол” са отдадени под наем на частна фирма за 5 годишен период, съобщи в понеделник пред Дарик радио депутатът от НДСВ Ваня Цветкова. Според нея, това е начин да се източи дружеството и тя изрази притесненията си от това, че сделката се пази в тайна. По думите ѝ народни представители от БСП в Кюстендилско са притискани от президента Георги Първанов да не се противопоставят на договора за наем.

От Министерството на икономиката и енергетиката уточниха, че в края на миналата седмица министър Румен Овчаров е дал разрешението си да бъде сключен петгодишния договор с фирмата “Ораново” ЕООД.

Дружеството е собственост на “Балкан МК”, която приватизира преди години рудник “Ораново”. Неин собственик е Станислав Тасев, но се твърди, че зад него стои бизнесменът Христо Ковачки, който притежава и консултира значителна част от частните мини в България.

Преди повече от месец “Ораново” ЕООД заяви интереса си за наемане на мини “Бобов дол”, за която бе поискана несъстоятелност, но делото за това бе отложено за средата на юни.

Още в края на май министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров заяви, че е склонен да подкрепи какъвто и да било вариант за мини “Бобов дол”, само за да не се стига до несъстоятелност. Той каза, че най-вероятно ще разреши отдаването на мините под наем, тъй като това се очертава единственото спасение за въгледобивното дружество, което е затънало в дългове от близо 40 млв. лв. 

По информация на Дарик “Ораново” се е ангажирала да погаси над 15 млн. лв. задължения на мината към НОИ и за работни заплати, да инвестира 20 млн. лв. за този период, да увеличи добива на въглища с около 20 на сто и да въведе непрекъснат режим на работа. Наемателят става и правоприемник на договора с ТЕЦ Бобов дол за изкупуване на въглища от топлоцентралата.

Споделяне

Още от Бизнес