Овчаров: Съдбата на БСП стана зависима от икономически групировки

Румен Овчаров, архивна снимка БГНЕС

Направихме съдбата на БСП до голяма степен зависима от икономически групировки, смята. Румен Овчаров, който в две правителства на БСП бе енергиен министър и дълги години бе заместник-председател на БСП. Според него разривът между ДПС и социалистическата партия е свързан с този между Делян Пеевски и Цветан Василев, а цената, която ще бъде платена за това, е оставката на правителството.

"Цената вече я плащаме – правителството ще си отиде по-рано. В тази ситуация, в която всичко наоколо се руши и пада, ти да си сменяш правителството мисля, че е доста неразумно. Финансова система, преговори с Европейския съюз, липса на бюджет – всичко това изисква доста сериозна подготовка и не мисля, че с лека ръка трябва да рискуваме един или два месеца, само защото на някой са му се приискали избори на всяка цена, и то веднага", коментира Овчаров пред Нова телевизия в неделя.

Според него, очевидно някой подсказва на Станишев, че това са действия, с които ще изведе партията в активна позиция. "Но за мен това са конвулсии на удавник, който не знае за коя сламка да се хване, и по никакъв начин не кореспондират с действията на една сериозна политическа сила, която има визия за България, каквато би трябвало да бъде БСП“, каза Овчаров.

По думите му, левицата не е загубила способността си да взима решения и да ги реализира, но това може да стане само след смяна на манталитета, което задължително минава през смяна на ръководните постове в партията.

"Това вече не са симптоми, това е диагноза, която ако не е ясно на някой, че са необходими коренни промени, то резултатът от следващите избори ще бъде също така ясен. Тази диагноза определя едно капсулиране на ръководството на партията, неадекватност на реалната ситуация в страната и в крайна сметка некомпетентност при вземане на съответните решения“, заяви Овчаров.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?