Овчаров се закани на "интригантите", че може да остане лидер на БСП – София

Овчаров се закани на "интригантите", че може да остане лидер на БСП – София
Развълнуван, с треперещ глас и сълзи на очи, лидерът на БСП - София Румен Овчаров потвърди пред градския съвет на партията в понеделник, че е готов да изпълни намерението си за оставка от председателското място, но "има един вариант", при който може да остане.

Има един-единствен вариант, при който аз мога да остана председател и той е същият като през 2005 г., заяви Овчаров. "Ако отново хора с мръсни ръце се опитат да интригантстват, да се бъркат там, където нямат морално право да се бъркат, трябва да ви кажа, че аз мога да преоценя решението си", добави той. "Не ме е страх, нито ме е срам да го направя, защото не става въпрос за моето лично благополучие", заяви Овчаров. Според него БСП-София има нужда от нов председател и трябва да даде знак за промяна.

От лятото насам, когато социалистите загубиха парламентарните избори, многогодишният шеф на най-голямата организация в БСП тръби, че напуска поста, като същият апел бе многократно (но безуспешно) отправян към лидера на партията Сергей Станишев

С думите "в политиката всичко е възможно", Овчаров няколко пъти размаха пръст на "интриганти в партията", които евентуално ще се опитат да се набъркат в кампанията за лидерския пост на БСП - София.

Кандидатите за поста ще са ясни през януари, когато най-вероятно ще се поведе конференция на градската организация, каза Овчаров.

Въпреки неуспеха на червения кандидат за кмет в София Георги Кадиев, Овчаров похвали както него, така и работата на столичните социалисти, тъй като започнали "морална промяна и морално обновление в БСП".

Румен Овчаров припомни, че когато преди две и половина години бе махнат от поста министър на икономиката и енергетиката, е предупредил, че две неща ще изиграят лоша шега на БСП - консумацията на власт и неясни икономически интереси. "Именно с това ни разгромиха на 5 юли", посочи още той.

Овчаров призова да не започва "война между поколенията в БСП", както и да спрат "интригите и игрите зад гърба на другаря".

"Трябва ни отвореност и прозрачност, а не задкулисни игри и манипулации - нещо, което отхвърлихме и преди една седмица", допълни Овчаров, припомняйки решаващата намеса на Софийската организация на БСП за изваждането на близък до Станишев функционер от Изпълнителното бюро. По настояване на БСП – София съставът на бюрото бе прегласуван, а Кирил Добрев, чийто първоначален избор БСП – София обяви за манипулиран, остана извън ръководството.

Зам.-председателят на градската организация Мичо Райковски пък обяви в доклада си, че кампанията на БСП на частичните избори на 15 ноември е струвала на партията 285 хил. лева, като основно парите са отишли за реклама в различни медии. Той повтори и тезата на Овчаров, че БСП не е в добра кондиция, но въпреки това е започнала "моралното си обновление".

Като пример за кризата в партията той дори посочи, че " понякога и партийни секретари не ходят да гласуват".

"Ехото от управлението на тройната коалиция ще тежи още дълго на БСП. От години се занимаваме само със себе си, с неща, които не пречат толкова на партията, като промяна на устав, лого и прочие", каза още Райковски и подчерта, че ако БСП не промени политиката си, ще тръгне по пътя на СДС.

Споделяне

Още от България