Овчаров си осигури гърба в борда на “Топлофикация”

След четири часа заседание, общо седем гласувания, бойкот и процедурен цирк Столичният общински съвет (СОС) избра в петък за свой представител в Съвета на директорите на “Топлофикация - София” близкия до БСП и НДСВ Наско Михов. След този вот министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров неформално получи превес в борда на дружеството. Освен на подкрепата на Михов, той може да разчита и на излъчените от квотата на ведомството двама участници в петчленното ръководство.

Гласуването на СОС обаче се оказа напълно безсмислено, след като ползващият се с подкрепата на кмета Бойко Борисов и.д. директор на дружеството Борис Тодоров подаде оставка в знак на несъгласие с това решение. Такава внесе и другият представител на общината  Георги Ненков. И двете оставки са приети от кмета с мотива, че не иска името му да замесва с “пладнешкия обир в общинското дружество”.

Борис Тодоров и Георги Ненков са хората на Борисов в управата на столичното парно и е много възможно те да си тръгват по негово внушение, като ответен удар срещу СОС, който не избра предложения от кмета Стоян Тодоров.

Напускането на двамата обаче трябва да бъде одобрено и от общото събрание на акционерите на дружеството, което ако бъде направено общината ще остане с трима вместо с досегашните четирима членове в дружеството, като кметството ще се представлява само от избрания в петък Михов. Това означава, че  СОС пак трябва да излъчва свои хора в управата.

Общинският съветник от НДСВ Атанас Тасев коментира, че най-бързият изход от ситуацията би намерен ако се гласува избор на нови двама души в управата пак от одобрените петима кандидати, от които бе предпочетен Михов.

Михов е бил съветник на бившия финансов министър от кабинета на НДСВ Милен Велчев и бивш колега на червения министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров от АЕЦ “Козлодуй”. Той бе наложен на поста в петък с гласовете на общинските съветници от БСП, НДСВ, Демократическата партия, “Гергьовден” и ССД.

Освен Михов, в “късата листа” на одобрените от специална комисия кандидати бяха Любомир Кичев, Петър Илиев, Огнян Нечев и Стоян Тодоров.

Тодоров, който е главен секретар на Агенцията за енергийна ефективност, бе предпочетен от кмета Бойко Борисов (ГЕРБ), председателя на Столичния общински съвет Владимир Кисьов (СДС) и бе подкрепен от общинските съветници на СДС и ДСБ, но на драматично заседание на СОС в четвъртък бе отхвърлен от БСП, НДСВ, “Гергьовден”, ССД и Демократическата партия.

Стягането на редиците стана ден след като премиерът и лидер на БСП отиде лично да подкрепи шефа на столичната организация на БСП и министър на енергетиката Румен Овчаров. “Не можем да приемем наш другар да се превръща в боксова круша”, каза Станишев по повод атаките срещу Овчаров за “Топлофикация - София”.

В петък Овчаров изрази надежда, че с избора на Наско Михов новото ръководство много бързо ще започне да решава конкретните проблеми на дружеството, сред които да се възстанови доверието на потребителите.

С днешното решение на общинския съвет, тези, които окрадоха “Топлофикация”, отново си върнаха контрола върху дружеството, коментира столичния кмет Бойко Борисов по повод избора на Михов. Той обаче обеща да продължи проверките във фирмата, защото това било единственото, което може да направи.

От ведомството на Овчаров излязоха с политическо изявление по случая.

"Днес стана съвършено ясно кой се бори за запазване на статуквото и кои политически сили искат ново управление на столичното парно. СДС, ДСБ и кметът Борисов показаха, че са готови на всичко, за да съхранят досегашния модел и защитят икономическите си интереси", се казва в съобщението от пресслужбата на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). Оттам определят разигралите се в петък събития като “цирк” и на обществото “трябва да е съвършено ясно кой носи политическата и икономическата отговорност за буквалното ”довършване” на Топлофикация“.

Общинските съветници от СДС и ДСБ бойкотираха петъчния вот, но въпреки това заседанието на СОС имаше кворум и Михов събра най-много гласове – 30, при поименното гласуване за кандидатите. След него бе Любомир Кичев с подкрепата на 18 съветника. Трети остана Стоян Тодоров. На “балотаж” отидоха първите двама, като в крайното гласуване Михов спечели с 32 гласа “за” и 1 “против”.

Преди седмица Овчаров бе разпитван от прокуратурата във връзка с писмо на арестувания бивш шеф на “Топлофикация” Валентин Димитров, който разчита на помощ от “Р.Овч.”.

Консолидацията на БСП, НДСВ и останалите три партии, чиито гласове в СОС се търгуват с лекота, показва, че социалистите наистина имат повод за тревога с “Р. Овч.” и не желаят в дружеството да влезе неконтролиран от тях играч, който може да разрови допълнително нещата отвътре и да извади нови козове срещу техния министър. До този момент Овчаров и БСП се дистанцират от скандалите с източването на дружеството, тъй като предишният му шеф Валентин Димитров от времето на Стефан Софиянски. В същото време обаче е подарявал компютри на БСП – София.

След успешния избор на Михов в СОС, съветникът от БСП Мичо Райковски призна, че в четвъртък е говорил с Румен Овчаров за провеждания вот, но тогава само го е “информирал” за случващото се в градския парламент.

СДС обяви, че в СОС вече действа новият модел “Овчаров”, който е призван да замести модела “Софиянски”. Неофициално пред Mediapool общински съветници от ДСБ и СДС обясниха, че ССД са подкрепили Наско Михов, за да се прикрият следите на Антоан Николов и Стефан Софиянски в дружеството. Други подозираха бъдеща подкрепа при някои замени на общински терени и имоти.

Споделяне

Още по темата

Още от България