Овчаров си отива доброволно, компенсиран с “почетна длъжност”?

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров вероятно ще бъде компенсиран с “почетна длъжност”, когато напусне правителството. Това предполагат депутати от левицата, според които отстраняването на министъра както от изпълнителната власт, така и от зам.-председателското място в БСП не подлежи на съмнение.  

Овчаров няма да се върне в парламента, макар че има това право след евентуално напускане на кабинета, твърдят негови привърженици от парламентарната група на левицата. Според тях той ще получи престижно място като президент на голяма компания, например на консорциума за изграждането на петролопровода Бургас – Александруполис. По подобен начин – с шефския пост на Северноевропейския газопровод - приключи политическата кариера на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, доказано голям приятел на Владимир Путин и “Газпром”. И в България има подобни прецеденти - след като слезе от премиерския пост Андрей Луканов  оглави българо-руското енергийно дружество “Топенерджи”, но после бе застрелян.

Според една от устойчивите версии, избухването на мегаскандала с Овчаров е организирано от президента Георги Първанов с дейната задкулисна подкрепа на вътрешния министър Румен Петков, който е вътрешнопартиен опонент на Овчаров. Махането на последния разчиства пътя на президента за овладяване на монопола върху българо-руските енергийни връзки, които са подплатени с голяма политика и големи пари. Вътрешнопартийният срив на Овчаров би премахнал досегашния крехък баланс на силите между него и Румен Петков, като занапред конците в левия лагер ще се дърпат от един център – този Първанов.

По тази логика нито президентът, нито противниците на Овчаров имат интерес от връщането му в парламента, където би имал много свободно време да гради вътрешна опозиция и да им мъти водата.

Предстоящият пленум на БСП в края на седмицата няма да излезе с решения за кадрови рокади в ръководството на партията, нито за промени в правителството, макар че този въпрос бъде основно обсъждан. Структурни и кадрови промени в кабинета ще бъдат предприети от премиера Сергей Станишев след Съвета на коалицията, вероятно идната седмица.

Пленумът може би няма да приеме оставката и на зам.-председателя на партията Ивелин Николов, който бе шеф на предизборния щаб на левицата за евровота и пое отговорността за слабото представяне.

Социалистите не са единни по въпроса кои от спряганите за смяна червени министри могат да се разделят с постовете си. Така например социалният министър Емилия Масларова била под “политическия чадър” на президента Георги Първанов, който лично я наложил за член на кабинета. Макар че и преди, и след евроизборите на 20 май Първанов разкритикува управляващите  за социалната политика, той отбеляза, че отговорността за нея не е само на един министър, а на цялото правителство.

След като се заговори, че “мега-министерството” на Овчаров ще бъде разделено на икономика и енергетика, както беше до лятото на 2005 г., сега усилено се обсъжда вариант за разделяне на земеделието от горите. В момента те са обединени под шапката на министъра от ДПС Нихат Кабил.

Новото горско министерство може да бъде оглавено от друг човек на Първанов – сегашният председател на земеделската комисия в парламента Васил Калинов.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?