Овчаров: Скандалът изигра своята роля, премиерът има оставката ми

Овчаров: Скандалът изигра своята роля, премиерът има оставката ми

Подал съм оставката си още на 5 май, окончателното решение ще е на министър-председателя, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в петък. Преди ден прокуратурата обяви, че няма основание да повдига обвинения срещу него и срещу шефа на следствието Ангел Александров по повод избухналия корупционен скандал, но и че продължи да ги разследва за евентуални престъпления срещу правосъдието във връзка с делото за “Топлофикация – София”.

В изявление до медиите Овчаров посочва, че все още не е получил  официалните материали от завършилата прокурорска проверка.

“Оповестените пред медиите резултати категорично доказаха , че не съм “собственик на държавата” и не съм заплашвал физически г-н Ангел Александров. Що се отнася до евентуални бъдещи проверки за “възпрепятстване на правосъдието” съм готов да съдействам на прокуратурата, както съм го правел и досега, в стремежа ѝ да изясни пълната и обективна истина в най-кратки срокове”, казва министърът.

Той приветства казаното от главния прокурор Борис Велчев, че трябва да се внимава с компроматите и че “заливането с информации, които често не се оправдават, ерозира доверието в институциите”.

“За съжаление този “скандал” изигра своята роля и в личен и в политически план”, казва Овчаров и припомня, че е предложил оставката и мотивите си за нея пред премиера Станишев още на 5 май.

“Окончателното решение ще бъде на министър-председателя”, са последните думи на Овчаров преди неделния пленум на БСП, когато се очаква да бъдат обсъдени промени в правителството и в партийното ръководство.

Като зам.-председател на БСП и шеф на столичната ѝ организация Овчаров е една от двете силни фигури в партията, редом с Румен Петков.

В петък из парламента се носеха различни слухове какво може да се случи на пленума. Според едните Овчаров сам ще си подаде оставката от всички ръководни постове, а според други той няма да се предаде без бой и тепърва предстоят трусове в БСП.

Депутати от левицата коментираха пред Mediapool, че ако Овчаров бъде свален от партийния пост, пленумът може да реши заместниците на лидера да останат само четирима – Георги Пирински, Димитър Дъбов, Ивелин Николов и Румен Петков, за когото се твърди, че е в дъното на скандала с Овчаров. Отдавна е известна тяхната конкуренция за повече влияние в партията, като Петков обаче се ползва, според депутати, с подкрепата на президента Георги Първанов, бивш лидер на БСП.

Мнозина смятат, че макар окончателните рокади в кабинета да зависят от Съвета на коалицията другата седмица, в неделя Станишев ще даде яснота за съдбата на Овчаров, който все още се води в отпуск.

През изтеклите дни се чуха предположения, че създаденото именно от БСП и именно за Овчаров мегаминистерство на икономиката и енергетиката предстои да бъде разделено, за да няма ревност към титуляра му, че държи голяма власт и ресурси. Според много социалисти обаче ведомството трябва да остане както си е сега, но с нов министър.

Едно от най-спряганите имена за наследник на Овчаров е това на червения бизнесмен Добромир Гущеров. Откакто гръмна корупционния скандал миналия месец, той шества из медиите с интервюта и коментари от и за него, в които обяснява, че няма аспирации към поста, с което засили убежденията за обратното. 

Мнозина в БСП обаче са скептично настроени към кандидатурата му и смятат, че реални шансове има Петър Димитров, шеф на бюджетната парламентарна комисия, както и бизнесменът Петър Кънев, известен с огромния брой спечелени обществени поръчки за фирмите му преди да влезе в парламента.  Някои обаче прогнозират, че решението на Станишев за наследник на Овчаров може и да е голяма изненада, като премиерът посочи експерт, близък до левицата.

Приближени до Овчаров твърдят, че той няма да се върне в парламента, а евентуално може да се сдобие с “почетна длъжност” и оглави голяма енергийна компания, като консорциум за изграждането на петролопровода “Бургас-Александруполис”.

Очаква се Станишев да обяви пред съпартийците си и другите рокади в кабинета. С постовете да се простят още двама министри от левицата - Емилия Масларова и Радослав Гайдарски. И за двамата обаче нещата не са никак сигурни, особено за Масларова, за която се твърди, че е фаворитка на президента Първанов.

В крайна сметка обаче всичко е въпрос на коалиционни пазарлъци и дори социалистите да имат готовност да жертват повече свои министри, конкретната им бройка ще зависи от броя и тежестта на “жертвите”, които са готови да дадат коалиционните партньори НДСВ и ДПС. Царистите вече се отчетоха с една оставка – тази на правосъдния министър Георги Петканов, който чистосърдечно призна, че отстраняването му така или иначе било на дневен ред и отне предимството на тримата лидери, които имат крайна дума за правителствения ремонт.

Споделяне

Още по темата

Още от България