Овчаров: Служебното правителство да сложи ”Южен поток” на здрава основа

Ако служебното правителство иска да остане запомнено с нещо, трябва да постави ”Южен поток“ на изчистена, здрава икономическа основа, заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров.

”С "Южен поток" нещата си вървят натам, накъдето казах, че ще стигнат – един проект, който трудно може да бъде доказан, че е неефективен или неизгоден или стратегически неполезен, ние ще си го провалим. "Южен поток" винаги е бил политически проект. /…/ Проектът вместо да се разглежда като политически и да се обезпечи подкрепата на всички страни, през които минава той от ЕС, в България си съществуваше като една огромна сума пари, междувременно увеличена 3 пъти от първоначалната си стойност, която трябва да бъде разделена между няколко компании, определени още по времето на Бойко Борисов – български”, посочи Овчаров пред БНР.

По думите му вместо да ”решаваме политическата и геостратегическата задача, ние тръгнахме да делим едни пари, което доведе до резултата, който имаме в момента”.

”ЕК прави нещо, ние в България правим нещо друго, Русия си мисли, че правим нещо трето, а американците си решават техните геостратегически задачи. В крайна сметка ще имаме едно голямо нищо”, добави той.

Според него проблемът на проекта не е в ЕК, а в икономическата  обосновка и осигуряването на политическата му подкрепа в рамките на Е.

”Това  много лесно може да се случи, ако държавите-бенефициенти по проекта заявят достатъчно ясно, организирано и категорично интереса си. Въпросът е, че ние пак разчитаме някой си в ЕС да реши въпрос, който ние не сме решили”, каза Овчаров.

Енергийният експерт Христо Казанджиев посочи, че проектът "Южен поток" трябва да бъде изцяло предоговорен както в съответствие с европейските изисквания, така и с нормалната икономическа логика.

”Не се съмнявам, че всички законови изисквания във връзка с взимането на решение за увеличаване на капитала са изпълнени, иначе не биха могли да бъдат приети. Това увеличение на капитала се готвеше много отдавна. В тази връзка бяха преведени съответните суми от БЕХ към компанията "Южен поток – България", така че за мен не е изненада, че се стигна дотам. Това е притеснително дотолкова, доколкото нещата се задълбочават и стават все по-трудни да бъдат приведени в съответствие с интересите на България. За мен е притеснително това, че дейностите по проекта продължават да се реализират, въпреки многократно повтаряното като мантра от редица експерти становище, че проектът е убийствен за България”, посочи той.

По думите му, проектът носи огромни рискове за България, освен това, че е прекалено скъп:

”Разходите сравнено между България и Сърбия – в България са два пъти по-високи, така че проектът генерира и ще генерира огромна политическа корупция.

БЕХ ще бъде изправен пред невъзможност да обслужва задълженията си и поетите ангажименти. И в момента е така, но проблемът ще се задълбочава и ще става необратим. В резултат на това той ще бъде обявен за приватизация и не е трудно човек да се досети кой би успял да го купи”, прогнозира Казанджиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?