Овчаров сондира парламента за руска собственост върху българските газопроводи

Овчаров сондира парламента за руска собственост върху българските газопроводи

В хода на преговорите с “Газпром” по промяната на договорите за доставка и транзит на руски природен газ е била обсъждана и евентуалната размяна на акции между газовия  гигант и българската държавна компания “Булгаргаз”. Възможността за обмен на активи обаче била отхвърлена по чисто политически причини, поради създадената в България нетърпимост въобще към обсъждането на собствеността на газопроводите на наша територия. Това каза в петък министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в отговор на депутатски въпроси за параметрите на сключения на 18 декември 2006 г. нов дългосрочен договор с “Газпром”.

Ако бяхме решили това, тогава аз в тази зала щях да чуя приказки от рода, че правителството и Овчаров са продали националните интереси на България на руския газов монополист, допълни той.

Енергийният министър побърза да се възползва от възможността за сондаж на мнението в парламента и посочи, че ако “има подкрепата от страна на дясната опозиция и партиите от управляващата коалиция, си мисля, че този вариант не е изключен и той може да бъде предоговорен в близко бъдеще”. 

Това би означавало Москва да реализира дългогодишния си стремеж към придобиване на собственост върху българската газопреносна мрежа, като засега не е ясно какви активи на "Газпром" би могла да придобие "Булгаргаз". 

След изказването си от трибуната Овчаров допълни пред журналисти, че с “Газпром” не е разговаряно за конкретни проценти акции, които може да бъдат разменени с “Булгаргаз” и ако идеята срещне политическата и идеологическата подкрепа, ще се коментират цифрите с руската страна. Той посочи, че новите договори на “Булгаргаз” с руския монополист “многократно са повишили цената на компанията”. Според него “Булгаргаз” е изключително привлекателно дружество за всички инвеститори.

Идеята за размяна на акции от държавните енергийни монополисти “Булгаргаз” и НЕК с чужди инвеститори Овчаров лансира през есента, когато представи общата си концепция за създаването на енергиен холдинг с активите от държавните мини, електроцентрали, както и газовата и електрическата компания. Действителен интерес към подобна смяна проявят чешката CEZ, австрийската EVN, която обяви, че би преговаряла за 25-30 на сто от НЕК, италианската Енел и германската Е.ON.

Схеми за размяна на енергийни акции, както и продажба на българските компании на чуждите борси минава през изваждането на дружествата от забранителния правителствен списък за приватизация. Овчаров каза преди около три месеца, че ще предложи темата на дискусия на лидерския съвет на тройната управляваща коалиция, но досега  не е сторил това.     

Пред депутатите Овчаров посочи, че промяната на предишните договори с “Газпром”, които изтичаха през 2010 г., била наложителна не само заради евродиректива, която не позволява бартерния стокообмен, но и защото по този начин сме си осигурили възможността за алтернативни на руските доставки на газ. 

Реализацията на междуконтиненталния газопровод “Набуко” се забавя, но дори и той да можеше да стане преди 2011 г., нямаше да е възможно използване на количества газ през България заради стария договор с “Газпром”. Вече ще можем да използваме и други доставки на газ за България освен руските, каза Овчаров.

Досега не сме имали тази възможност, защото “Булгаргаз” не е можел еднолично да се разпорежда с газопроводите си.

Страната ни е част от т.нар Южен проект, който е паралелен  на “Набуко” за доставки от Русия, през Черно море, Турция и България към Централна и Източна Европа. Така ще се увеличат допълнително транзитираните през България количества, заяви още Овчаров.

Министърът повтори пред депутатите вече известните параметри на новия договор с “Газпром” за увеличените транзити, промените в таксите по транспортирането и постепенното поскъпване на цените за България, и каза, че останалите клаузи на търговското споразумение не може току така да се разнасят по медии. Той отхвърли обвиненията за непрозрачност на договорените условия и покани политиците, желаещи да се запознаят с контракта, в кабинета си, за да го прочетат.    

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?