Овчаров търси безопасен за себе си кандидат-кмет за София

Овчаров търси безопасен за себе си кандидат-кмет за София

БСП ще издигне за кмет на София икономист, мениджър и човек, който е наясно как се усвояват добре пари по европейските програми, а не да се занимава с партийно строителство или с други неща, които не са свързани с управлението на столицата. Това заяви във вторник пред Mediapool Илияна Йотова, депутат от левицата и кандидат за представител в Европейския парламент (ЕП).

Тя допълни, че вече се водят преговори с потенциален кандидат, чието име обаче не разкри, тъй като предстои обсъждане с местните структури в София, а след това партийното ръководство да каже думата си. Очаква се това да стане във втората половина на юни, обясни Йотова, която е дясна ръка на Овчаров в БСП - София.

По думите ѝ още не е решено дали кандидатът ще бъде издигнат самостоятелно или от лява коалиция. “Залогът е много голям и трябва да изберем най-печелившото решение”, коментира тя.

Залогът наистина е голям, като се има предвид, че левицата не е печелила битката за най-ресурсната община в България. Макар че шансовете ѝ в “синя София” през последните години нараснаха, тази есен БСП пак може би ще се размине с мечтания кметски пост, като се има предвид високия рейтинг на настоящия кмет от ГЕРБ Бойко Борисов.

Не сме преставали да се готвим за местните избори, въпреки че в момента сме в кампания за ЕП, каза Йотова, която посочи ясната връзка между двата вота, тъй като и на двата левицата търси и издига “грамотни, кадърни и обучени хора, които ще се справят с предизвикателствата в управлението”.

По неофициална информация от лагера на червените кандидатът ще бъде номиниран от шефа на БСП в София Румен Овчаров. Той вече няколко пъти е споделял пред своите съпартийци, че иска да кандидатира млад бизнесмен. Основната му идея е да излъчи човек, който да не може да застраши мястото му на лидер на столичната соцорганизация, след като придобие достатъчно голяма популярност в кампания. Именно поради тази причина търси човек извън партийната организация, коментират социалисти.

Те очакват криза в кабинета към края на годината и засилване на натиска върху Румен Овчаров, който е министър на икономиката и енергетиката.

Според червени общинари вече е обсъждан вариант да сключат коалиция с ГЕРБ след местните избори на принципа “наш кмет-ваш шеф на общинския съвет”.

На този етап в софийската организация на БСП циркулират само две имена за кандидат-кмет - на министъра на културата Стефан Данаилов и на депутатa Петър Кънев.

Споделяне

Още от България