Овчаров в неплатен отпуск до евроизборите

Молба за десетдневен неплатен отпуск, считано от 10 май, е внесъл министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров пред министър-председателя Сергей Станишев, съобщиха в сряда от ведомството на Овчаров. При необходимост, министърът е посочил, че ще поиска удължаване на отпуска си.

Функциите му временно ще поеме заместникът му от БСП Анна Янева. Функциите на освободения зам.-министър от БСП Корнелия Нинова, която бе председател на съветите на директорите на “Булгартабак холдинг” и на Пловдивския панаир, ще бъдат поети от зам.-министър Лъчезар Борисов, представител на НДСВ.

Овчаров планира да се върне на работа веднага след евроизборите на 20 май. Социолози казаха, че БСП понася негативи заради корупционния скандал между шефа на следствието Ангел Александров и енергийния министър, което  бе и една от причините в събота премиерът да обяви отпуска на Овчаров и уволнението на двама заместник-министри. “Мярката” по отношение на Овчаров обаче се забави с четири дни, за да може той да придружи Станишев в Москва и да проведе ключови срещи.

Неофициално се твърди, че Овчаров, който до последно се опъваше за каквото и да е отстраняване, всъщност е подал оставката си на Станишев и той предпочел варианта с отпуската. Държейки оставката, премиерът можел по всяко време да се произнесе по нея, твърдят запознати.

Междувременно УС на “Булгартабак” се събра в сряда да разгледа анализите за състоянието на дружествата в холдинга, който е сред “ябълките на раздора” между БСП и ДПС и между основните участници в гръмналия скандал.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?