“Овергаз“ постави условия да не задейства плащането за невзет газ

“Овергаз“ постави условия да не задейства плащането за невзет газ

Най-големият доставчик на руски природен газ “Овергаз“ постави условие на “Булгаргаз“, при което няма да задейства клаузата в договора “Take or Pay”, при която купувачът трябва да плати за заявени, но неползвани количества суровина.

От контролираната от руската “Газпром“ компания съобщих във вторник, че “Булгаргаз“ им дължи около 35 млн. щатски долара за договорени, но невзети количества природен газ през 2009 г. В същото време българското държавно дружество иска от промишлените предприятия между 25 и 30 млн. лв. за поискани, но непотърсена суровина.

Клаузата “вземи или плащай“ е задължителен елемент от всеки дългосрочен договор, особено за енергийни ресурси, и не е санкция, а вид авансово плащане, срещу което платецът непременно получава природен газ във време, в което той поиска, посочват от “Овергаз“.

В създалата се ситуация “Овергаз“ предлага за 2009 г. да не се прилага клаузата “Таке or Pay”, от своя страна “Булгаргаз“ трябва да стори същото и да се откаже от санкции за българската икономика.и се обърна с молба към Булгаргаз той от своя страна да не санкционира българската

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?