"Овергаз" съди "Газпром" за спрените доставки

Светослав Иванов

Най-голямата българска газоразпределителна компания "Овергаз” е завела дело срещу руската "Газпром”, която е и неин съакционер, заради спрените в края на миналата година доставки на синьо гориво. Това стана ясно от изказване на зам.-директора на "Овергаз Мрежи” Светослав Иванов пред БНР.

"По необясними за мен причини, нашите партньори прецениха, че трябва да прекратят действието на един валиден, действащ договор, който е в сила до края поне на 2019 г. с опция да се продължи”, обясни Иванов.

Именно причините за спирането на газа ще бъдат изяснени в съда.

Другата сюжетна линия, с говоренето за отнемане на лиценза на "Овергаз” и за проблеми в компанията, според него "е в кръга на смешното” и проверката на КЕВР е доказала това.

Иванов отбеляза, че в момента се е върнала ситуацията от социализма, когато единственият доставчик е държавната компания "Булгаргаз”. Според него има конфликт между "държавата като автор на политики и регулатор” и "държавата като собственик на икономически субекти на пазара”. В резултат на това договорите с държавната компания не подлежат на контрол от страна на енергийния регулатор.

В самия край на 2015 г. от най-високо ниво в управлението се появи информация, че "Газпром” едностранно е спрял доставките за "Овергаз”, както и твърдения (в т.ч. и от тогавашния шеф на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен-бел.ред.), че причината са натрупани задължения. Българската компания "Овергаз", която бе започнала процедура за отделяне от "Газпром", отрече това. Междувременно Коен бе отстранен от шефския пост в БЕХ.

Европейската комисия, която е била сезирана от "Овергаз", заяви в началото на януари, че започва проверка за спрените доставки на "Газпром".

Иванов подчерта, че по-важното за дружеството и за пазара е как Европейската комисия ще реагира на жалбата на "Овергаз" за нарушените правила на конкуренция в България. Сезирахме главна дирекция "Конкуренция", че държавата дава непазарни предимства на своите дъщерички", коментира той и даде пример с факта, че независимата Комисия за енергийно и водно регулиране не може да контролира условията в договорите, които "Булгаргаз" предлага на своите клиенти. Те пък били на принципа "приемаш или оставаш без газ".

Първоначално премиерът Бойко Борисов взе страната на "Газпром" в конфликта ѝ с "Овергаз", но по-късно коментира, че заедно с шефа на българското дружество Сашо Дончев били "жертва на интрига".

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?