“Овергаз“ ще търси нефт и газ в Североизточна България

Контролираната от “Газпром“ компания “Овергаз Инк.“ навлезе и в бизнеса за проучване и търсене на нефт и газ в консорциум с още две фирми, след като в сряда правителството даде разрешение за блок “Провадия“, разположен в Североизточна България. Партньорите на дружеството, което е основният доставчика на руски газ у нас и има най-голям дял в газификацията на страната, са "Болкан експлорърс (България) лимитид" и "Джей Кей Екс България лимитид".

Теренът, който ще се проучва, е разположен върху 1787 квадратни километра. Стойността на проучвателните работи в рамките на 3-годишното разрешение се очаква да надхвърли 14.5 млн. евро. Дяловото участие на дружествата в проекта е: "Овергаз инк." - 64 на сто, "Болкан експлорърс (България) лимитид" - 18 на сто и "Джей Кей Екс България лимитид" - 18 на сто. При търговско откритие компаниите ще имат собствени доставки за нужните на бизнеса и бита в България.

Освен това Министерският съвет разреши в рамките на година и половина "Булгнайс" ООД да проучи залеж

Площта "Караджейка" е разположена в землището на с. Кобилино, община Ивайловград, и е с размер 0.75 квадратни километра. Планираната инвестиция е 12 400 лева. Дейностите по опазване на околната среда са на стойност 2000 лева.

В площта "Боруна" в землището на с. Покрован, община Ивайловград, с площ от 0.36 квадратни километра, ще бъдат инвестирани около 22 000 лева, в включително за опазване на околната среда.

Общественият ефект от предоставянето на разрешение за проучване на подземни богатства се изразява в привличане на инвестиции в проучването на подземните богатства, създаване на нови работни места и увеличаване на суровинния потенциал на страната, посочват от правителствената пресслужба.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?