Овергаз: След 1 юли природният газ ще поскъпне символично

След първи юли ще има поскъпване на природния газ за българските потребители, но цената ще се вдигне символично и със стотинки. Това съобщи изпълнителният директор на "Овергаз Инк." АД Сашо Дончев, цитиран от БТА.

Цената на природния газ у нас е свързана с цените на останалите петролни продукти и не може да не се влияе от световните пазари, добави Дончев. Той уточни, че поскъпването на природния газ е по-плавно, отколкото на петрола.

По думите му петролна криза в света няма, повишаването на цените на суровия петрол е политика на държавите, които произвеждат горивото. Дончев прогнозира, че цените на петрола на световния пазар ще останат високи още няколко месеца, но до края на годината ще спаднат до нормалните си равнища.

Изпълнителният директор на "Овергаз Инк" посочи, че в развитите държави от Западна Европа има тенденция цената на природния газ вече да не се влияе от тази на останалите петролни деривати като мазута и дизеловото гориво.

Според Сашо Дончев повишаването на цените на петрола ще окаже влияние върху българската икономика, защото нашето производство е средно 8 пъти по-енергоемко от равнищата в Европа. Па думите му в България има отрасли, които са с 12-14 пъти по-голям разход на енергия от тези в Европа.

Не се преговаря за промяна на формулата, по която се внася у нас природен газ от Русия, допълни Дончев. Той уточни, че се водят преговори за начина за плащане на транзита на природен газ. Засега разплащането се извършва по договорености, подписани между Народна Република България и СССР.

Споделяне

Още от Бизнес