"Овергаз" смята, че държавата имитира освобождаване на пазара

Българските потребители за десет години са платили милиард долара повече заради липсата на конкуренция, според частния доставчик

"Овергаз" смята, че държавата имитира освобождаване на пазара

Частният газов доставчик "Овергаз" очерта във вторник редица проблеми на българския газов пазар като имитация на либерализацията му, дотиране от страна на сектора на цените на тока, окупиране на отрасъла от държавата и изхарчени 1 млрд. долара повече от българските потребители в продължение на десет години за синьо гориво заради липсата на конкуренция. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на "Овергаз Мрежи" Светослав Иванов пред конференция за тенденциите на газовия пазар и възможностите за диверсификацията му, организирана от Центъра за Балкански и Черноморски изследвания.

Според Иванов средната скорост за развитие на българския газов пазар е такава, че то няма да бъде постигнато и когато днешните деца станат пенсионери. "Без полза в избора на клиента се имитира либерализация, а целта трябва да е клиентите да имат алтернатива, а не големите доставчици", заяви той пред форума. По думите му в България са създадени феномени за заместване на свободния пазар и резултатът е изключително слаба битова газификация, свръхрегулация на цените и ежегодно пропуснати ползи за милиони от икономиката и домакинствата заради загубата на първична енергия.

"Пет хиляди работни места се губят заради липсата на газификация", посочи Иванов и даде за пример как у нас газът заема едва 13-14 на сто от потреблението на енергия, докато в европейските държави делът достига 22 на сто. В същото време при доставката на електроенергия се губят 60 процента от първично произведената енергия, докато тя стигне до контактите, докато природният газ е сред най-ефективните горива при директно използване.

Като проблем представителят на "Овергаз" очерта още некоректното измерване на газа  при доставките. Той обърна внимание, че в момента газовият оператор "Булгартрансгаз" на практика субсидира цената на тока заради законовото задължение да внася 5 процента от приходите си във Фонда за сигурност на електроенергийната система. Там влизат същите отчисления и от всички производители на ток, от Електроенергийния системен оператори и приходите от продадените държавни парникови квоти, с които се плаща разликата между пазарната цена на тока и преференциалните за възобновяемите източници. Според Иванов не е нормално държавата да задължи газовият оператор да субсидира конкурентен отрасъл.

От "Овергаз" разкритикуваха държавата, че е готова да изхарчи над 3 млрд. лева за разширяване на газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз" заради транзита на руски газ към Сърбия, но в същото време създава пречки за разширяване на газоразпределителната мрежа в градовете за увеличаване на битовата газификация. "За да стигне газ до всяка община в България, са нужни 500 млн. лв., което е доста под планираните инвестиции на "Булгартрансгаз" за транзита към трети държави. Няма друга държава, която да пренася такива големи количества газ, а да е толкова слабо газифицирана", коментира Светослав Иванов.

Въпреки пречките пред развитието на газовия пазар у нас, от частната компания очакват в следващите десет години вътрешното потребление на синьо гориво да нарасне от сегашните малко над 3 млрд. куб. м годишно до 5.2 млрд. куб. м.

Енергийният експерт Васко Начев пък упрекна държавния газов доставчик "Булгаргаз", че не е постигнал никакъв резултат от извънсъдебното споразумение на Европейската комисия с "Газпром" по антимонополното разследване, което позволяваше договарянето на по-добри условия за доставка на руски газ.

По думите на Начев газовата конкуренция в световен мащаб се ожесточава заради многото свободни количества втечнен газ и неговите цени ще продължават да спадат като сред причините е и разочароващият ръст на потреблението на газ в Китай.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?