"Овергаз" и "Биовет" получават 5 млн.евро от Холандия

Общо 5 млн.евро ще получат от кралство Холандия компаниите "Овергаз" и "Биовет" Пещера, за да спестят на околната среда в България близо 1 млн.единици редуцирани емисии парникови газове. Във вторник посланикът на Холандия у нас баронеса Хенриета ван Линден подписа договори с изпълнителните директори на двете компании Сашо Дончев и Ангел Желязков.

Търговията с вредни газове стана възможна с протокола от Киото към Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата.

За периода 2008 - 2012 г., при газификацията на столицата "Овергаз" се ангажира да намали със 100 хил.т годишно вредните емисии във въздуха, чрез заместване с екологично чистия природен газ на тонове мазут, газьол и твърди горива, които замърсяват околната среда.

Това е вторият договор на "Овергаз" с холандското правителство, напомни шефът на компанията Сашо Дончев. Предишният проект бе свързан с газификацията на Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец.

Компанията кандидатства пред Холандия и на предстоящия нов търг за вредни емисии с проекта си за газификация на Варна.

174 лв. с ДДС струва на домакинствата включването в газопреносната мрежа. Инвестицията за подновяването на домакински уреди от ток на газ възлиза между 800 и 2000 лв., като синьото гориво е три пъти по-евтино от електричеството, съобщи Дарик радио.

Споделяне

Още от Бизнес