Овладян е пожарът в склад на ВМЗ-Сопот в Иганово

Няма жертви, евакуиралите се жители на селото се завръщат по домовете си

Снимка бТВ

Овладяна е ситуацията с избухналия в събота вечерта пожар и мощните взривове в склад за боеприпаси на ВМЗ-Сопот край село Иганово, съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски от мястото на инцидента. Няма жертви и ранени, тъй като на площадката не е и извършвана производствена дейност, а само са се съхранявавали 3 хиляди неуправляеми ракетни снаряди, които са предизвикали и мощната канонада и фойерверки, обясни той. На терена е имало само двама огранители, които са невредими.

Лукарски успокои, че локалните пожари са потушени, ситуацията е под контрол, но експрети може да влязат на терен едва след 24 часа, когато със сигурност се установи, че няма опасност от вторични взривове. Тогава евентуално ще стане ясна и причината за взривовете и пожара.

Мощните експлозии разтърсиха района около 19.30 ч, по думите на очевидци, разказали за случващото се в Mediapool. Те продължили повече от час. Около 21 часа в склада са влезли пожарните коли и са овладели ситуацията.

Пожарът и взривовете паникьосаха хората в село Иганово и половината от населението от 500 души скоросно се изнесоха при роднини и близки в Карлово и Сопот въпреки уверенията на МВР, че няма опасност за жителите. След 22 часа обаче изплашените хора започнаха да се връщат по домовете си 

Мястото на инцидента ще остане отцепено, там до около 23 часа все още имаше пожарни и линейки. 

Заради взривовете е затворен за движение пътят София-Бургас в района на Иганово и това ще продължи и в неделя. Органите на "Пътна Полиция" регулират движението по обходни общински пътища.

Към мястото на инцидента освен Лукарски, отпътува и министърът на отбраната Николай Ненчев.

Остават в сила мерките за обезопасяване на региона.

Преди три години в цеха в Иганово тежко пострадаха трима души при работа с взривни вещества.

Това е поредният инцидент в предприятие за обезвреждане на боеприсапи след като през декември 2014 г. мъж загина, а две жени и друг мъж бяха ранени при взрив в частен завод за боеприпаси край Мъглиж. Два месеца по-рано 15 души загинаха при обезвреждане на вносни мини в завода "Миджур" край видинското село Горни Лом. През 2010 г. също в "Миджур" трима бяха ранени.

През 2012 г. трима загинаха, а други трима бяха ранени при взрив във военен завод край пътен възел "Петолъчката", като с тези случаи далеч не се изчерпва черната хроника в българските военни заводи.

Споделяне

Още по темата

Още от България