Овладяно е горящото сметище край Свищов, обгазило града

Овладяно е горящото сметище край Свищов, обгазило града

Нормализирана е обстановката на горящото старо сметище в Свищов, което през нощта срещу неделя обгази голяма част от града. Няма обаче опасност за населението и въздуха, уверяват местните власти.

Пожарникари и доброволци продължават да обливат тлеещите участъци. Сметището, където на 50 дка са депонирани близо 360 хил. куб. м боклуци, се запали на 14 август, но вече няма опасност пожарът да се прехвърли в близките горски масиви и във вилната зона.

Около сметището е силно задимено, екипите продължават да се борят с възпламенили се огнища и да обливат участъците, за да намалят дима. "В Свищов и околните села обстановката с въздуха се нормализира след снощното обгазяване“, каза кметът на Свищов Генчо Генчев, цитиран от БНР в неделя.

"Смея да твърдя, че няма никаква опасност за населението. Пристигат 9 водоноски от земеделските кооперации, с които продължават действията по обливане на сметището с вода и намаляването на запрашеността и запушеността на района на сметището, така и към град Свищов“, каза той.

"Пожарът е под контрол, но сметището ще продължи да тлее със седмици“, заяви директорът на Областната противопожарна служба Красимир Кръстев, но увери, че ситуацията е под контрол..

"Сметището се явява във високата част на града, има възможност димът да се наслои над самия град и това създава неприятности и дискомфорт на населението“, допълни той.

Споделяне

Още от България