Оздравителен план за "Кремиковци" иска капитализация на дълговете

Оздравителен план за "Кремиковци" иска капитализация на дълговете

Оздравителен план за "Кремиковци" беше внесен от синдикът Цветан Банков в Софийския градски съд в понеделник. Стабилизираща програма имаха право да внесат и кредиторите на комбината, работниците и собствениците, но единственият такъв документ бе подаден от Банков в законово установения срок, изтекъл на 29 юни

Основната идея за съживяване на спрялото работа и обявено в несъстоятелност дружество е да се използват всички работещи производства на "Кремиковци", за да се реализира вече готовата продукция.

Планът предвижда преобразуването на вземанията на кредиторите в част от капитала на комбината. Не всички кредитори обаче получават право да капитализират вземанията си, публичните задължения няма да могат да бъдат апортирани в капитала на търговски дружества.

Според облигационерите държавата е основен партньор и кредитор на завода, затова оздравителният план трябва да се реализира с нейното съдействие. Огромната част от вземанията на държавата обаче не бяха признати от съда и така министерството на икономиката изпадна назад в списъка на кредиторите за реда на удовлетворяване на вземанията.

Експертите смятат, че е безсмислено заводът да се ликвидира или да се разпродаде на части. Ако планът обаче не бъде одобрен на събрание на кредиторите през юли, ликвидацията чрез продажба на активите остава възможен вариант.

Какъвто и вариант да се избере обаче, съкращения на работници ще има. Към днешна дата 3926 души работят в комбината.

Не са изплатени заплатите на работниците за декември, януари и февруари. За март, април и май са дадени аванси – 50 % от заплатите. Останалите ще бъдат изчистени или чрез плана за оздравяване или по реда, предвиден в Търговския закон.

"Кремиковци" дължи над 1 милиард и 600 милиона лева. В тази сума не е включена и държавната помощ от 700 млн. лева, за която Софийският административен съд реши, че няма основание да бъде върната.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?