Оздравителният план на “Кремиковци“ е внесен в съда

Оздравителният план на “Кремиковци“ е внесен в съда

Оздравителният план за дружеството "Кремиковци" е внесен в петък в Софийския градски съд (СГС) и се очаква до 18 януари да се реши съдбата на банкрутиралия металургичен комбинат, съобщи синдикът на завода Цветан Банков пред БТА..

За да се одобри планът, е необходимо съгласие от финансовия министър за разсрочване на публичните задължения на комбината за осем години. Ако съдът реши, че планът е допустим, кредиторите заявили желание да придобият акции в дружеството срещу вземанията си, ще могат да запишат съответните дялове и да участват в бъдещо вдигане на капитала.

Окончателният вариант на плана е бил доработен според предварително заложената в него идея за превръщане на вземанията на кредиторите, които имат право и са изразили съгласие за това, в част от капитала на дружеството чрез увеличаването му и издаването на нови акции.

Ако оздравителният план бъде приложен, според заявените от кредиторите вземания НЕК би станала мажоритарен собственик на дружеството и ще притежава около 69 на сто от капитала, припомни Банков.

Той допълни, че оздравителният план предвижда съкращаване на още 680 души от комбината така, че на работа да останат 2000 служители. Ако той не бъде одобрен, работата си ще запазят само 500-600 души.

Ако СГС прецени, че планът е допустим, се очаква в 45-дневен срок от деня, в който съдът излезе с определение, той да насрочи дата, на която да се състои събранието на кредиторите, каза още Банкова. Очаква се това да стане до края на февруари.

Евентуално отхвърляне на оздравяването на “Кремиковци“ може да бъде обжалвано и едва след произнасянето по жалбата, може да има яснота дали "Кремиковци" ще премине към ликвидация.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес