Оздравителният план на столичното парно върнат за преработка

Оздравителният план на столичното парно върнат за преработка

Предложеният от ръководството на “Топлофикация-София“ оздравителен план на дружеството не се хареса на общинските съветници от ГЕРБ и от столичния кмет Йорданка Фандъкова и бе върнат за преработка. Набелязаните мерки за подобряване работата на дружеството, набелязани от неговото ръководство, бяха разгледани на заседание на общинската стопанска комисия в сряда преди документът да бъде внесен за разглеждане от Столичния общински съвет на 7 октомври.

Според шефа на комисията Николай Станоев предложените действия не са достатъчно конкретни, а съкращаването на разходите не е достатъчно. Фандъкова пък преди това изрази недоволство от начина, по който се управляват имотите на дружеството.

Общинарите също така смятат, че парното трябва само да започне да се занимава с топлинното счетоводство и да се възползва от това, че в момента на част от абонатите изтича годността на топломерите и трябва да бъдат сменени. Дружеството трябва да им предложи свои уреди и то да поеме услугата, счетат градските съветници, а сегашната управа нямала такива намерения.

На заседанието се очакваше да се гласува и смяната на сегашния тричленен съвет на директорите, в който влизат изпълнителният директор Петко Милевски и представителят на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) Любка Георгиева. Резонно, след прехвърлянето на акциите от МИЕТ към Столична община, нейното присъствие вече не е необходимо. Третият член на борда – общинският съветник от БСП Георги Кадиев, излезе от управата преди около година.

Сред общинските съветници на ГЕРБ обаче няма единодушие по въпроса кой да влезе в управата. Докато едни твърдо настоявали Милевски да запази поста си като бъде подсилен с юрист и финансист, други настоявали и той да бъде отстранен и да има изцяло нов мениджмънт, който да започне начисто, съобщиха запознати пред Mediapool.

Предложенията за нови членове на борда били десетки и аргументите за избора им – различни.

Градските съветници ще имат на разположение още две седмици да умуват по въпроса, след като на заседанието на стопанската комисия бе решено с толкова да се отложи решението за отстраняване на Любка Георгиева и евентуалните други попълнения. Същото време е дадено за отстраняване на недостатъците в оздравителния план на дружеството, което има тежки финансови проблеми със събираемостта на сметките от потребителите си и съответно плащането на доставките на природен газ..

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?