Ожесточена борба за власт и пари между руските тайни служби

Ожесточена борба за власт и пари между руските тайни служби

Предната неделя в канавка в Санкт Петербург бяха открити два трупа. Първоначално милиционерите помислиха, че починалите са били пияни, загубили са съзнание и са умрели от измръзване.

Случаят обаче се оказа доста по-тревожен. Двете жертви са служители на руската федерална служба за контрол върху разпространението на наркотиците (ФСКН) – влиятелна организация, в която работят главно бивши агенти на КГБ. Мъжете са били отровени. 

Следователите установиха, че в деня на смъртта си Константин Друзенко и Сергей Ломако се срещнали с бивш колега, който пък имал връзки в градското правителство.

След като си пийнали с него и с няколко други лица, рано сутринта двамата излезли заедно от заведението. Няколко часа по-късно били намерени мъртви. 

„Става дума за отравяне” - каза представителят на ФСКН Александър Михайлов. „Но за установяване на вида на отровата трябват допълнителни изследвания”, добави той.

От органите на реда предполагат, че убийството може да е свързано със сенчестия бизнес. Други смятат, че причината е в разтърсващата Кремъл смъртна вражда. Отравянето става на фона на борбата за власт между двете най-влиятелни силови структури и която на два пъти в последните седмици заплашваше да прерасне във въоръжен конфликт. Петербургските убийства вероятно са нов етап в спиралата на този сюжет.

Засега е неясно кой ще застане начело на държавата идната година, когато президентът Владимир Путин трябва да напусне поста, и враждуващите групировки се вкопчиха в схватка за власт и пари.

В конфронтацията участват възглавяваната от Николай Патрушев Федерална служба за сигурност (ФСБ - бившата КГБ) и органът за борба с организираната престъпност и трафика на наркотици (ФСКН), ръководен от Виктор Черкесов.

Патрушев и Черкесов в миналото са били високопоставени офицери от КГБ, близки до президента на Русия от първите му дни в съветската тайна полиция.

Запознати смятат, че предмет на спора не са само финансовите интереси, но и властта; те твърдят, че някои бивши служители на КГБ имат таен бизнес, занимават се с пране на пари и контрабанда.

Според слуховете най-ожесточеният конфликт се води за контрол над руските митници. През октомври въоръжени служители на ФСБ се появиха на едно от московските международни летища със заповед за арест на Александър Булбов, заместник-директор на ФСКН и на двама негови колеги, с които той се е връщал от делово пътуване.

Докато служителите на ФСБ в маскировъчна униформа и качулки очакваха в залата за посрещачи излизането на Булбов от самолета, те бяха атакувани от група въоръжени мъже от службата за контрол над наркотиците, пратени да защитят Булбов.

Посипаха се взаимни обиди, между враждуващите се завърза бой, работата стигна почти до престрелка. Служителите на ФСБ все пак арестуваха Булбов.

Предишният сблъсък беше, когато от ФСБ се опитаха да влязат във вилата на Булбов, но жена му беше предупредена от хората на ФСКН.

Конфликтът излезе наяве, нещо, което преди не се бе случвало. След ареста на заместника му, Черкесов написа открито писмо, в което предупреждаваше: “В тази война не може да има победители”. Поривът на Черкесов принуди Путин да издаде присъда над стария си другар.

Булбов е обвинен в незаконно подслушване на телефонни разговори и взимане на подкупи. Той отрича тези обвинения и твърди, че арестът му е отмъщение срещу ФСКН за започналото разследване на широката мрежа мебелни магазини “Трите кита”, която се покровителства от ФСБ.

В хода на това разследване, което миналата година доведе до уволнението и арестуването на няколко високопоставени офицери на ФСБ, се изясни, че мениджърите на компанията “Трите кита” са давали подкуп на служители на ФСБ с цел безмитно изнасяне на стока.

Разследването на връзките на ФСБ с “Трите кита” бе водено и от Юрий Щокочихин, депутат-либерал и журналист. “На адреса му пристигаха заплахи, но той не се стряскаше. После внезапно се почувства зле”, разказва синът му Константин.

Щокочихин почина през 2003 година след кратко боледуване, по време на което кожата му се свличаше и косата му окапа. Според думите на близък приятел “за седмица той остаря с 20 години”.

Семейството му не получи резултатите от аутопсията. Тогава роднините изпратиха проби от кожата му във Великобритания за анализ, който показа, че Щокочихин също е бил отровен.

Те предполагат, че е бил убит от служители на тайната полиция, свързани със скандалното дело “Трите кита”. Сега смъртта на Щокочихин отново ще се разследва. Някои смятат, че тази стъпка е свързана с войната между ФСБ и ФСКН.

“Ако политиците не искат, нито един следовател не може да се добере до истината”, заяви Константин.

*Заглавието е на Mediapool

Споделяне

Още от Свят