Ожесточени боеве в Ирак година след падането на Саддам

В деня, когато се отбелязва годишнината от падането на Саддам Хюсеин, предвожданите от американците сили в Ирак водят ожесточени боеве със шиитски и сунитски бунтовници в централната част на страната.

Британският външен министър Джак Стро коментира пред Би Би Си, че настоящата ситуация е в Ирак е най-сериозната от една година насам, когато през май 2003 президентът Буш обяви края на мащабните военни действия.

Американските военни обаче са на мнение, че операциите срещу бунтовниците вървят добре. Ген. Марк Кимит заяви в Багдад, че операциите скоро ще приключат.

Американски военен говорител заяви, че войските са си върнали контрола върху град Кут от шиитските бойци, които изтласкаха украинския контингент в сряда.

Офанзивата във Фалуджа бе прекратена за кратко

Нараства напрежението около ситуацията във в сунитския град Фалдуджа, който бе обкръжен от американски войски в началото на седмицата при "умиротворителна" операция, след като четирима американци там бяха брутално убити и телата им влачени по улиците.

Американското военно командване в предимно сунтиския град Фалуджа съобщи в петък, че е подновило офанзивата срещу въоръжените бунтовници само часове след като американският администратор в Ирак Пол Бремър оповести, че операцията временно се прекратява. Бремър каза, спирането на офанзивата има за цел да даде възможност да се проведат преговори, хуманитарните доставки да стигнат до града, а жителите му да се погрижат за ранените и погребат мъртвите.

Според болнични източници през последните дни в града са убити 450 иракчани. Жителите на града напускат, очевидци твърдят, че през последните дни улиците били осеяни с трупове.

Операцията е била възобновена, след като сунитските бойци продължили да атакуват американските морски пехотинци. Казахме на нашите командири, че ще загубим хора, ако не подновим атаката, обясни майор Пит Фарнън пред АП. Агенцията съобщава, че макар в града да се чува стрелба, боевете не са силни.

Командващият американските сили в Ирак ген. Рикардо Санчес отрече твърденията, че войските спират хуманитарни доставки.

Междувременно Иракската ислямска партия заяви, че е постигнала 24-часово примирие с американската армия във Фалуджа, предаде АФП. Това е станало след преговори, водени от иракска страна от председателя на партията и член на Преходния управляващ съвет Мохсен Абдул Хамид.

Членът на посочения от САЩ управляващ съвет в Ирак Аднан Апачи, които е сунтиски мюсюлманин, обаче определи военната операция като незаконна и напълно неприемлива, а Националният съвет на сунитските богослови в Ирак призовагражданите на обща стачка. В листовка, разпространена в няколко иракски града, сунитските богослови приканват всички иракчани, които имат магазини, да ги затворят от петък следобед до шиитския празник Арбаин в неделя като протест срещу американските военни репресии.

Местни лидери помагат на коалицията в Кут

Коалиционните сили продължават да водят тежки боеве срещу радикалните шиити в свещения град Кербала. В петък сутринта бе съобщено, че американските войски са успели да върнат контрола върху източния град Кут, който преди два дни бе напуснат от украинските сили.

Местните вождове в Кут, които явно се противопоставят на насилието от страна на привържениците на радикалния шиитски водач Моктада Сард, воюват с неговите милиции и планират да предадат властта на коалиционните сили, твърдят източници, запознати със ситуацията в Кут, предаде Си Ен Ен.

Местните лидери са завзели офисите на Садр в града и са поискали от американските войски да им помогнат за изтласкат неговата Армия на Махди, посочват източниците.

Още чужди граждани отвлечени в Иарк

Иракски бунтовници съобщиха в петък, че са заловили четирима италианци и двама американци в западните покрайнини на Багдад, предаде Ройтерс.

Журналист на Ройтерс видял двама от пленените чужденци в джамия в Абу Гариб на десетина км от Багдад. Единият от тях бил ранен в рамото. И двамата плачели. Според бунтовниците двамата пленени чужденци били италианци.

Американски войници имали сведения за отвлечени американци, но не знаели подробности, затова блокирали пътя от столицата за съседните села Ал Дахаб и Ал Абияд.

В четвъртък неизвестна групировка отвлече трима японци. Още трима чужденци - роден в Сирия канадец и двама палестинци -са взети за заложници от иракски бунтовници, като междувременно задържаните преди ден седем южнокорейски мисионери бяха освободени.

Независимо от заплахата японските заложници да бъдат изгорени живи, ако Токио не изтегли войските си от Ирак, японският премиер обяви, че няма да приеме исканията. Южна Корея съобщи, че ще изпрати допълнително 3000 войници в Ирак към сегашните 600, както е предварително планирано.

Водената от САЩ коалиция няма да преговаря с "терористите", които взеха няколко заложници в Ирак, заяви Дан Синър - говорител на американския граждански администратор в Ирак Пол Бремър.

Няма да преговаряме с нито един от терористите, взели заложници в Ирак. Ние ще ги заловим или ще ги убием, подчерта Синър на пресконференция в Багдад

Най-малко 40 войници от коалицията и стотици иракчани бяха убити при разрастващото насилие в последната седмица. Ген. Санчес обаче не смята, че ситуацията става неуправляема като във Виетнам. "Не виждам никаква сянка на Виетнам в Ирак", каза той.

В Кербала, където през почивните дни ще се проведе голям шиитски религиозен празник, боевете продължиха през цялата нощ. САЩ изпратиха 120 войници в помощ на поляците и българите, които се сражават с милициите на Моктада Садр. В града се събират стотици хиляди шиитски поклонници.

Другият свещен град - Наджаф - все още е под контрола на милициите на Мокдата Садр.

Арабската лига предлага посредничество

Същевременно Арабската лига предложи да организира разговори в Кайро между ръководената от САЩ коалиция в Ирак и воюващите срещу нея иракски групировки.

Генералният секретар на лигата Амр Муса каза, че основата цел е да се реши проблема с влошените взаимоотношения между коалицията, нейните окупационни сили и иракския народ.

Червеният кръст изрази безпокойство от ескалацията на насилията в Ирак. Организацията призова да се пазят мирните граждани и да се позволи на ранените да получат медицинска помощ.

Същевременно иракският министър по правата на човека Абдел Басат Турки подаде оставка в петък, а ден по-рано напусна министърът на вътрешните работи Нури Бадран, след като Пол Бремър изрази недоволство относно действията на неговото министерство.

Споделяне

Още от Свят