Ожесточени боеве в Наджаф, Садр още контролира джамията "Имам Али"

Американските сили в Ирак предприеха ново нападение срещу шиитските бунтовници в град Наджаф, след провала на поредните преговори в опит да се сложи край на продължаващия над две седмици бунт.

В неделя следобед АФП съобщи за ожесточени сблъсъци, избухнали между американските сили и милициите на шиитския радикален лидер Моктада Ал-Садр близо до мавзолея на Имам Али в Наджаф. Бойци от армията на Махди са открили огън с минохвъргачки срещу американските танкове, които по-рано същия ден са навлезли в района на свещената за шиитите джамия и в момента се намират на около 300 м от него. Танковете са отвърнали на огъня. Говорител на американската армия потвърди, че военната операция в Наджаф продължава.

Според някои източници, 21 иракчани са били убити при сблъсъци между коалиционните войски и милициите на Садр през последните 24 часа.

Също в неделя Би Би Си съобщи, че според свидетели американски самолети са стреляли по позиции на бунтовниците, верни на радикалния духовник Моктада Ал-Садр. Американската авиация е нанесла три ракетни удара в околностите на храма между 02.30 и 03.00 ч. местно време. В резултат са избухнали три мощни експлозии край мавзолея, където са се укрепили милициите на радикалния шиитски духовник Моктада Ал-Садр.

Премиерът на временното иракско правителство увери в неделя, че никога не е давал и няма да даде заповед да се щурмува гробницата на Имам Али в Наджаф. В интервю за иракския в."Багдад" той изтъква, че "иракските сили никога няма да нападнат това свята място" и че ще се стреми да остане безопасно и невредимо.

В същото време американското военно командване твърди, че силите им водят бойни действия против привържениците на Садр в Наджаф по молба на временното иракско правителство. Според иракския премиер обаче ролята на иракската полиция в Наджаф е да очисти града извън пределите на мавзолея на Имам Али от банди и въоръжени лица. Той отново призова бойците, верни на Садр, да напуснат района на гробницата и да прекратят въоръжените действия в Наджаф и други градове в Ирак.

В петък агенциите разпространиха новината, че Садр се е съгласил да предаде ключовете от джамията на шиитското духовенство начело с върховния религиозен шиитски духовник в Ирак - аятолах Систани. Ден по-рано бе разпространено изявление от негово име, в което той декларира съгласие да предаде контрола над джамията, но отхвърля предложението на иракското правителство въоръжените му привърженици да се разоръжат и да трансформира армията на Махди в политическа сила.

По-късно същия ден няколко агенции предадоха, че бойците на Садр са напуснали джамията "Имам Али", но в събота съобщението бе опровергано.

17 дни след започване на боевете в Наджаф все още не е ясно кога шиитската милиция на Садр ще се предаде. Аятолах Али ал Систани, който е на лечение в Лондон, заяви, че гробницата на Имам Али трябва да бъде освободена, всичките ѝ врати заключени и ключовете предадени.

Споделяне

Още от Свят