Ожесточени боеве в Сирия и взаимни обвинения за провала на примирието

Формалното четиридневно примирие в Сирия, което бе обявено заради мюсюлманския празник Айд ал Адха, изтече, без нито една от страните в конфликта да обяви, че желае то да бъде продължено.

Командването на сирийската армия и опозицията си размениха обвинения за многото нарушения на примирието. Четиридневното примирие от петък, което бе прието от армията и бунтовниците по предложение на международния посредник Лахдар Брахими за периода на мюсюлманския празник Айд ал Адха (Курбан байрам), бе нарушено още в събота.

В понеделник в две предградия на Дамаск избухнаха взривове. Жертви няма, нанесени са само материални щети. По време на примирието, в петък, в Дамаск бе взривен зареден с експлозиви автомобил. При атентата загинаха 15 души и над 90 бяха ранени.

Тежки въздушни удари бяха нанесени върху северните предградия на Дамаск, където сирийската армия води боеве с бунтовниците.

Въздушните удари са продължили два часа рано тази сутрин и са били най-интензивните в района на столицата, откакто сирийските сили започнаха да използват бойна авиация преди три месеца, съобщи Франс прес.

Освен това на артилерийски обстрел е подложен град Дума на 13 км североизточно от Дамаск, където са убити трима цивилни, както и села в провинция Дамаск.

Боеве се водят и в района на Алепо и при северната военна база Уади Деиф, където са убити петима войници. Самолети са бомбардирали Маарет ан Нуман, стратегическо селище на пътя между Дамаск и Алепо, което бе превзето от бунтовниците на 9 октомври.

В боевете в неделя в Сирия са загинали 134 души, сред които 51 цивилни, 35 войници и 48 бунтовници, по данни на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Турската артилерия отвърна на огъня след като сирийски снаряд удари територията на Турция без да вземе жертви.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изрази дълбоко съжаление, че предложеното прекратяване на огъня в Сирия не бе спазено и призова армията и бунтовниците незабавно да спрат боевете.

"Дълбоко съм разочарован, че страните не спазиха призива за прекратяване на боевете", заяви Бан в южнокорейската столица Сеул, където получи награда за мир от родината си.

"Тази криза не може да бъде решена с повече оръжия и кръвопролитие", изтъкна Бан и призова Съвета за сигурност на ООН, страните от региона и всички участници в конфликта "да се придържат към задълженията си и да постигнат примирие".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят