Ожесточени сблъсъци между демонстранти и полицията в Хонконг

Ожесточени сблъсъци между демонстранти и полицията в Хонконг

Полицията в Хонконг разпръсна с палки и парлив спрей стотици продемократични демонстранти, за да премахне барикадите на една от централните улици до правителствения комплекс, съобщиха осведомителните агенции в сряда. Задържани са най-малко 45 души, оказали съпротива и влезли в бой с полицията.

Сблъсъците снощи и днес сутринта бяха най-ожесточените от началото на продемокритичните протести в Хонконг, отбелязва Франс прес. Снощи демонстрантите се спречкаха със силите на реда, опитвайки се да блокират тунел и да окупират една от главните улици.

Тази седмица полицията започна операция по постепенно разчистване на барикадите, издигнати от участниците в протестното движение. В резултат десетки улици и кръстовища в центъра на града бяха разблокирани и отворени за движени.

Демонстрациите на привържениците на демокрацията продължават в Хонконг вече 18-и ден. Те започнаха да затихват в началото на миналата седмица след като се забелязаха перспективи за преговори между студентските лидери и местните власти, но пламнаха с нова сила поради срива в диалога.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?