Ожесточени сражения в Дамаск

Сражения избухнаха в западния квартал на сирийската столица Дамаск Меза, където са разположени силовите ведомства, съобщиха световните агенции в понеделник.

 

Представител на опозицията заяви пред телевизия Ал Джазира, че при боевете с бунтовниците силите на реда и военните части са понесли загуби. Сраженията започнаха още в ранните сутрешни часове.

 

Според базирания в Лондон Сирийски център за наблюдение на правата на човека 18 войници от силите на президента Башар Асад са били ранени при сраженията. Центърът описва престрелките като"най-тежките и най-близките до центрове на силите за сигурност
в Дамаск от началото на революцията" преди една година.

 

По-късно взривове от гранати и автоматични откоси се чуха в кварталите Кабун и Хараста при изхода на столицата, както и в редица съседни предградия. Според опозиционни източници над 200 войници от Трета механизирана бригада, която е дислоцирана в Каламун, са преминали в редицата на опозиционната Сирийска свободна армия.

 

Сирийските сили за сигурност провеждат операции по претърсване и арести в Меза.

 

Според сирийската държавна телевизия Ал Ихбария "трима терористи" са убити при боевете в Меза. Един войник от редовната армия е убит, а трима са ранени.

 

Сирийският режим нарича бунтовниците и членовете на опозицията "терористични банди", отбелязва АФП. "Ал Ихбария" отрече информациите на телевизия "Ал Джазира" за 80 убити и 200 ранени при боевете в Дамаск през нощта.

 

Жител на Дамаск заяви, че столицата "прилича на казарма" след изпращането на големи военни части в нея.

 

Изостря се положението и в два други града - Рака и Деxр аз Зур, където бунтовниците превзеха редица квартали и блокираха пътища със свои барикади. Те нападат войниците, които охраняват държавни учреждения, партийни офиси и учебни заведения. От Алепо
и Дамаск се изпращат военни подкрепления.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?