ОЗХО отхвърли версията на Русия за второ вещество при отравянето на Скрипал

"Руснаците или хакват лабораториите, или си измислят", реагира Лондон

Ахмет Юзюмджу

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) категорично отхвърли последната лансирана от Москва версия, че в британския град Солсбъри, където бяха отровени бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, са открити следи от второ нервнопаралитично вещество освен руското "Новичок", предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Както е известно, Великобритания и западният свят обвиняват Русия за химическата атака, като предположението е, че дръжката на входната врата на дома на Скрипал е била намазана с отровата.

Москва категорично отрича тези предположения, като в събота руският външен министър Сергей Лавров заяви, че при анализа в лаборатория в швейцарския град Шпиц, поръчан от ОЗХО, са открити следи от нервнопаралитичното вещество BZ и от негов прекурсор. То е част от химическия арсенал на САЩ, Великобритания и страните от НАТО, а по думите на Лавров СССР и Русия никога не са разработвали това съединение.

По този повод генералният директор на ОЗХО Ахмет Юзюмджу заяви на среща на изпълнителния съвет на организацията, че прекурсор на BZ се е съдържал в контролна проба, приготвена от лабораторията на ОЗХО в съответствие с процедурите за контрол на качеството.

"Тя няма нищо общо с пробите, събрани от екипа на ОЗХО в Солсбъри", подчерта генералният директор на организацията.

Британският представител в ОЗХО Питър Уилсън окачестви изявленията на Лавров като нарушение на конвенцията за забрана на химическите оръжия. Добави и, че организацията полага значителни усилия да прикрива лабораториите, които използва.

"Руснаците или хакват лабораториите, или си измислят... И в двата случая това е нарушение на поверителността, предвидена в конвенцията", смята Уилсън.

ОЗХО "потвърди това, което Лондон откри, и това е "Новичок", продължи той, добавяйки, че  според Великобритания само Русия е имала техническа възможност, оперативен опит и мотив да нападне Скрипал и дъщеря му.

От своя страна руският представител в ОЗХО Александър Шулгин отново отрече, че Москва има отношение към случая и отговори с обвинение към Великобритания в серия от лъжи.

"Твърдението, според което Техническият секретариат на ОЗХО е потвърдил, че този химикал показва, че е произведен в Русия, е откровена лъжа. В самия доклад не се казва нито дума за името "Новичок". Конвенцията за химическите оръжия просто не съдържа такова понятие", заяви Шулгин.

По думите на Уилсън Конвенцията за химическите оръжия се нарушава постоянно, припомняйки нападенията с химическо оръжие в Сирия и Ирак, както и че полубратът на севернокорейския лидер Ким Чен-ун беше убит в Малайзия с нервнопаралитично вещество.

Конвенцията за химическите оръжия ще бъде подсилена, ако всички страни декларират запасите си, добави британският представител в ОЗХО. Според него Русия очевидно има химически оръжия, които не са унищожени, въпреки че страните членки са длъжни да декларират запасите си и да ги премахнат.

Русия представи доказателства, че през 2015 г. "Новичок" е бил произвеждан и патентован в САЩ като химическо оръжие, отвърна Шулгин в реч на извънредното заседание на изпълнителния съвет на ОЗХО, цитирана от ТАСС.

Според него "на 1 декември 2015 г. патентното бюро на САЩ се е обърнало към руските си колеги с молба да се провери патентоспособността на изобретение, направено от американския научен сътрудник Т. Рубин".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?