Озоновата дупка не е нараснала през последните десет години

Озоновата дупка не е нараснала през последните десет години

Озоновата дупка през последните десет години не се е увеличавала благодарение на координираните международни усили за опазване на озоновия слой, защитаващ Земята от ултравиолетовото излъчване на Слънцето.

Това се казва в изследване, подготвено от Световната метеорологична организация (СМО) и програмата на ООН за околната среда, в което са участвали 300 учени.

В доклада се казва, че концентрацията на озон в световен мащаб, както над Арктика, така и над Антарктида не се е намаляла.

Причината за това заключение е отказът от употреба на хлор от антропогенен произход - предимно от широкото използване на фреони в промишлеността и бита. Ограниченията бяха въведени от Монреалския протокол, подписан през 1987 г.

"Споразумението е предотвратило по-нататъшно изтъняване на озоновия слой благодарение на постепенното намаляване на производството и употребата на веществата, които го разрушават", заяви директорът на отдела за изследвания Лен Бари при СМО.

Предотвратени са милиони случаи на заболяване от рак на кожата и образуване на катаракта, се казва в доклада.

В същото време обаче учените отбелязват, че някои вещества, без да са вредни за озоновия слой, са замърсили въздуха 14 хиляди пъти повече, отколкото въглеродният двуокис.

Споделяне

Още от Greenpool