Озоновата дупка не е нараснала през последните десет години

Озоновата дупка не е нараснала през последните десет години

Озоновата дупка през последните десет години не се е увеличавала благодарение на координираните международни усили за опазване на озоновия слой, защитаващ Земята от ултравиолетовото излъчване на Слънцето.

Това се казва в изследване, подготвено от Световната метеорологична организация (СМО) и програмата на ООН за околната среда, в което са участвали 300 учени.

В доклада се казва, че концентрацията на озон в световен мащаб, както над Арктика, така и над Антарктида не се е намаляла.

Причината за това заключение е отказът от употреба на хлор от антропогенен произход - предимно от широкото използване на фреони в промишлеността и бита. Ограниченията бяха въведени от Монреалския протокол, подписан през 1987 г.

"Споразумението е предотвратило по-нататъшно изтъняване на озоновия слой благодарение на постепенното намаляване на производството и употребата на веществата, които го разрушават", заяви директорът на отдела за изследвания Лен Бари при СМО.

Предотвратени са милиони случаи на заболяване от рак на кожата и образуване на катаракта, се казва в доклада.

В същото време обаче учените отбелязват, че някои вещества, без да са вредни за озоновия слой, са замърсили въздуха 14 хиляди пъти повече, отколкото въглеродният двуокис.

Споделяне

Още от Greenpool

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?