П. Стоянов: Надежда Михайлова не се е еманципирала достатъчно от Костов

Според бившия президент Петър Стоянов, нежеланието на лидера на СДС Надежда Михайлова да подкрепи идеята за по-широка предизборна коалиция се дължи на факта, че не се е "еманципирала интелектуално" от предишния лидер на партията Иван Костов, който сега е лидер на Демократи за силна България и отказва да участие в организираната от сините конференция на десните сили.

Стоянов, който е привърженик на предизборна коалиция и общи листи между СДС, ССД, БЗНС - НС и ВМРО, заяви във вторник пред Би Ти Ви, че сините изключват съвместно участие на изборите с НДСВ и ДПС. Той обаче смята, че десните партии няма да вземат повече от 20 процента на следващите изобри и затова съвсем естествено е да мислят за следизобрно коалиране с НДСВ и ДПС, за да попречат на БСП да поеме управлението.

Мозер и Праматарски отказват коалиция с партии, подкрепящи НДСВ

В същото време лидерите на БЗНС -НС и Демократическата партия (ДП), които са коалиционни партньори в Народен съюз, казаха, че няма да влязат в дясно обединение с партии, които подкрепят управлението на НДСВ. Главният секретар на БЗНС- НС Анастасия Мозер заяви в предаването Блиц на радио "Нова Европа", че би била трудна коалиция с НДСВ, след като десните партии в парламента са опозиция на това управление с мотива, че то не е добро за България.

Конюнктура е да се прави коалиция с НДСВ само и само да се влезе в управлението, каза Анастасия Мозер и добави, че тя не би се съгласила на подобно нещо. "Ако някой иска да е на власт на всяка цена - на добър час", заяви тя.

Лидерът на ДП Александър Праматарски я подкрепи и добави, че липсата на еднакви позиции по оценката на успешното, по думите му, управление на ОДС и по оценката на сегашното управление, раздалечава ДП от някои партии в дясното пространство и това предполага невъзможност за коалиции с тях.

Според Анастасия Мозер Стефан Софиянски има "лъкатушеща позиция" по тези въпроси, което "не е хубаво за който и да е сериозен политик".

Праматарски обаче каза, че лидерът на Съюза на свободните демократи е последователен в настояването си да се работи с НДСВ. Праматарски каза, че сега го смущава и притеснява лъкатушенето на СДС, като отделни лидери в тази партия налагат същата позиция да се работи с НДСВ.

Лидерите на БЗНС-Народен съюз и ДП се обединиха в желанието си за консолидация на дясното пространство при ясни правила и с реално съществуващи политически субекти. Пред РНЕ и двамата се обявиха за запазване на коалицията Народен съюз.

Отношението към настоящото управление към момента се явява обща позиция между земеделците на Мозер, ДП и партия ДСБ. Демократите на Костов обявиха, че няма да отидат на десетоноемврийската среща на десните партии, тъй като там се събират несъвместими участници като ССД на Стефан Софиянски, които приемат и участват в управлението на НДСВ, както и партиите на Евгений Бакърджиев и Христо Бисеров, които според ДСБ са дискредитирани.

Стоянов: Срещата на 10 ноември няма да завърши с коалиция

Петър Стоянов прогнозира, че срещата на 10 ноември няма да завърши със създаването на коалиция между партиите - участнички, макар привържениците на дясното, според него, да имали такива "преголеми очаквания".

Стоянов призна, че лидерът на СДС Надежда Михайлова "като че ли гравитира" към тезата, че е по-добре СДС да не влиза в предизборна коалиция със ССД, БЗНС - НС и ВМРО, които от своя страна водят преговори за своя коалиция.

Втората тенденция, застъпена не само от Петър Стоянов, но и от фигури като Филип Димитров, Едвин Сугарев и други, е да се осъществи по-широко предизборно обединение.

"Според мен, ако се осъществи едно такова обединение, то ще бъде нов позитивен знак в българската политика, за него ще се заговори", смята Стоянов.

По повод казаното от столичния кмет Софиянски, че би приел настоящият премиер Симеон Сакскобургготски да оглави следващо дясноцентристко правителство, ако НДСВ спечели повече гласове от останалите, Петър Стоянов каза, че 8-9 месеца преди изборите е "рисковано и направо несериозно за отговорен политик" да се ангажира с отговор кой ще е следващият премиер.

Според него обаче СДС трябва отсега да свикне с мисълта, че сред най-възможните партньори за след изборите са НДСВ и ДПС.

Стоянов: Еманципацията на СДС от Костов не е лесна

СДС "трябва да се раздели с вкоренения мит от времето на Иван Костов, мита, че нашият най-голям враг са НДСВ и ДПС", изтъкна Стоянов. Според него Костов няма какво да прави на срещата на десните сили на 10 ноември, защото СДС и ДСБ се различават принципно. СДС казва "ние искаме да правим коалиция", Иван Костов казва "не можем да правим коалиция с тези субекти, тъй като повечето от тях не заслужават нашето внимание", поясни Петър Стоянов.

Запитан дали Надежда Михайлова е под влиянието на предишния лидер на СДС, той отговори: "Ако трябва да кажа генерално, не е лесно не само на ръководството, но и на много от членовете на СДС да се еманципират интелектуално от Иван Костов". По думите на Стоянов, този процес трябва да продължи, но не е лесно това да се случи докрай.

Разговорите за коалиция да се водят конфиденциално

Програмите са изключително важни, но без да заявиш политическа воля за управление, те не струват нищо, каза Стоянов по повод тезата на Михайлова, че за нея са по-важни програмите, а след това коалициите.

Според Петър Стоянов оттук нататък приказките за коалиция за бъдещо управление трябва "да слязат от публичните ефири и от страниците на вестниците и да се преместят, и то конфиденциално и отговорно, в партийните централи".

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?