П. Стоянов намира за вредено сега да се търсят български виновници да медиците в Либия

Най-сигурният начин да не защитим интересите на нашите медицински сестри в Либия е да започнем вътрешнобългарски дебат за това кой и по кое време е бил виновен, заяви лидерът на СДС и бивш президент Петър Стоянов.

Категорично отказвам да участвам в такъв дебат, защото според мен е провокация по отношение на медицинските сестри, отбеляза той. Всичко, което имам да кажа, ще го кажа, когато избегнат смъртното наказание. Лудост е единствената кауза в момента в България, която се превърна в национална, да бъде торпилирана по един толкова елементарен начин, начин, който гони вътрешнопартийно противопоставяне, разчистване на личностни политически сметки, каза Стоянов, цитиран от БТА.

Той припомни призива си отпреди Нова година президентът Георги Първанов да свика Консултативен съвет по национална сигурност веднага, “за да не изпуснем и тази национална кауза и да я превърнем в тепих за междупартийно и междуличностно боричкане". 

Всички вътрешни разчиствания на сметки за това - кой бил виновен, моят апел е да останат на заден план. Защото това е абсолютно безсмислено противопоставяне, изтерзаване на българските граждани и поставяне под въпрос на единството и солидарността - и на политиците, и на нацията, в този толкова тежък момент и за нашите медицински сестри, и за техните роднини и близки, заяви лидерът на СДС.

По думите му осъдените медицински сестри и техните роднини са в изключителен стрес и каквото и да кажат в това състояние би било разбираемо. Българските политици обаче да влизат в подобен дебат - кой бил виновен и защо бил виновен, това ми се струва абсолютно неразумно, непродуктивно и смешно, подчерта Стоянов. Той и бившият премиер Иван Костов и външният министър Надежда Михайлова са обвинявани от роднини на медиците, са допуснали по време на техния мандат шестимата българи да бъдат арестувани и обвинени за умишлено заразяване със СПИН на над 400 либийски деца. Близки на осъдените наскоро поискаха съд за служители в МВнР.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?