Пада доверието към Тереза Мей и правителството й, расте делът на искащите референдум за Брекзит

Тереза Мей

Британските избиратели стават все по-недоволни от премиера Тереза Мей и нейното правителство. Това сочат резултати от анкета, според които по-малко от една трета от хората одобряват управлението на Мей, предаде Ройтерс.

Осъщественото през този месец проучване на маркетинговата агенция "Ипсос МОРИ" показва, че едва 30 на сто от респондентите са доволни от работата на Мей, докато през юни делът им е бил 35 процента. Рейтингът на цялото правителство също е спаднал - от 30 на сто през миналия месец до 22 на сто сега.

Анкетата, поръчана от вестник "Ивнинг стандарт", е била извършена от 20 до 24 юли сред 1023 гласоподаватели.

Същевременно делът на британските избиратели, които искат референдум за окончателните условия на излизането на Великобритания от Европейския съюз, за първи път надминава дела на тези, които не подкрепят идеята, показва проучване, цитирано от Ройтерс.

Според анкетата на социологическия институт "Ю-Гав" за в. "Таймс", 42 процента от британските избиратели искат референдум за окончателните условия на каквото и да е споразумение за Брекзит, 40 процента са против тази идея, а 18 процента не могат да преценят.

Допитването е направено в сряда и четвъртък тази седмица и в него са участвали 1653 души.

Анкетата сочи, че 58 процента от лейбъристките избиратели, 67 процента от либералнодемократическите избиратели и 21 процента от консервативните избиратели подкрепят произвеждане на нов референдум.

На референдума във Великобритания през юни 2016 г. 17,4 милиона избиратели - или 51,9 процента от участниците в допитването до народа, гласуваха за напускане на ЕС, а 16,1 милиона - или 48,1 процента, гласуваха за оставане.

Проучването на "Ю-Гав" показва, че възгледите на повечето избиратели по въпроса за Брекзит не са се променили.

Според анкетата 45 процента от избирателите казват, че ако сега има референдум за членството на Великобритания в ЕС, ще гласуват за оставане, 42 процента ще гласуват за напускане, 4 процента няма да гласуват, а 9 процента не могат да преценят.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа