Пада карантината за българите, пристигащи от Великобритания

Пада карантината за българите, пристигащи от Великобритания

Всички български граждани, пристигащи у нас от Великобритания, вече няма да бъдат поставяни под карантина. Това съобщи първо министърът на външните работи Екатерина Захариева във Фейсбук, а по-късно излезе и заповед на здравния министър Кирил Ананиев. Заповедта на здравния министър влиза в сила от утре, 16 юли.

"Продължаваме да работим с британското правителство за премахване на карантината в Обединеното кралство за пристигащите от България", съобщи Захариева.

Според заповедта на здравния министър от утре в България без 14-дневна карантина и без PCR тест могат да влизат всички хора, които пристигат от следните трети държави: Исландия, Кралство Норвегия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн, Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан, Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Източна република Уругвай и Украйна.

PCR тест не се изисква за лица, пристигащи у нас от държави-членки на ЕС (изключение са Швеция и Португалия), Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, както и страни по Шенгенското споразумение. Те не подлежат и на 14-дневна карантина.

Всички пристигащи от Швеция и Португалия, както и от всички трети страни извън изброените по-горе, при влизането си в България трябва да представят документ за отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода PCR. Гражданите, които не предоставят такъв документ, ще бъдат под 14-дневна карантина.

Гражданите на Северна Македония, Турция, Албания, Косово, Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора могат да преминават транзитно през България с цел да се завърнат в държавата, чиито граждани са. Същото важи и за гражданите на трети страни, които имат разрешение за дългосрочно пребиваване в държава-членка на Европейския съюз, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, или в страна по Шенгенското споразумение и членовете на техните семейства.

Директорите на регионалните здравни инспекции отменят поставянето под карантина на пристигналите в България в периода от 2.07.2020 до 15.07.2020 г. от Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия.

По-рано Министерският съвет прие вече анонсираното решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка до 31 юли 2020 г.

Удължаването на извънредната епидемична обстановка се налага, за да може да има гъвкава промяна в противоепидемичните мерки според развитието на ситуацията. Включително промяна в карантинни, противоепидемични и други мерки.

Споделяне

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?