Пада прагът за държавна подкрепа на инвеститорите

Прагът за държавна подкрепа на инвеститорите ще падне от 70 на 30 млн. лв. и вече няма да се делят на първи и на втори клас, предвиждат промени в закона за инвестициите, които Министерството на икономиката ще внесе в Министерския съвет до края на януари.

Анализ на агенцията за инвестиции за миналата година показал, че заради високия праг за подкрепа са подкрепени едва двайсетина инвеститори. По досегашния закон държавата се ангажираше да изгражда прилежащата инфраструктура за инвестиционни проекти над 70 млн. лв., фиксирани като първи клас инвеститори. За втори клас прагът беше 20 млн. лв., като преференцията там беше свързана с административна помощ за бързо изваждане на разрешителните от различните ведомства. С гласените промени ще се насърчат инвестициите и във високи технологии. Вместо досегашния праг от 7 млн. лв. ще се насърчават проекти над 4 млн. лв., и то основно при професионалното обучение", обясни зам.-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев.

До края на месеца се очаква да бъде регистрирано и държавното дружество за изграждане на индустриалните зони, за които в бюджета бяха заложени 100 млн. лв. Националната компания "Индустриални зони" се очаква да структурирана до март 2009 г., за да може до средата на годината да се обособят първите 5-6 зони. В момента се правят предварителни анализи за свободни държавни и общински терени, към които е проявен интерес за изграждане на промишлени зони.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?