Пада възрастта на хората с нарушения в сърдечния ритъм

Пада възрастта на хората с нарушения в сърдечния ритъм

Средната възраст на хората с аритмии (нарушения в сърдечния ритъм) и предсърдно мъждене пада. От години тези проблеми засягат хора в работоспособна възраст, но границата в годините продължава да намалява. Това отчетоха специалисти по време на Петия конгрес по кардиостимулация и електрофизиология от 17 до 19 май в Златни пясъци.

Според д-р Милко Стоянов от Националната кардиологична болница трябва да се създаде регистър на пациентите с висок риск от внезапна сърдечна смърт. Това ще позволи на медицинските специалисти да наблюдават по-активно тези хора, както и да е видимо каква част от тях имат нужда от поставяне на кардиовертер-дефибрилатор, за да избегнат излишен риск за живота си.

Имплантируемият кардиовертер дефибрилатор (Implantable Cardioverter Defibrillator – ICD) е устройство, което се имплантира в тялото на пациента и електрониката му следи сърдечния ритъм, като при проява на отклонения се задейства автоматично електрокардиостимулация, електрошок или дефибрилация.

Имплантируемите кардиовертер дефибрилатори са най-ефективното средство за предотвратяване на внезапната сърдечна смърт при рискови пациенти.

В рамките на конгреса за първи път се проведе обща сесия между специалистите електрофизиолози, Дружеството по кардиология и Дружеството по интервенционална кардиология.

Споделяне

Още по темата

Още от България