Пада възрастта, на която децата пробват дрога

Пада възрастта, на която децата пробват дрога

Пада възрастта, от която децата започват да пробват наркотици, обяви Валентин Минков, психолог в Информационно-превантивния център по наркоманиите в Плевен в петък. Той коментира пред БТА, че се наблюдава тенденция деца на 10-11 години да експериментират с наркотични средства, докато преди са започвали на 12-14 години.

Освен това се променя видът на наркотичните средства, които се употребяват. Вече превес имат амфетамините и екстазито са сметка на хероина. Те не формират толкова сериозна зависимост като хероина, но причиняват непоправими последици върху психиката при продължителна и системна употреба.

По данни на Националния център по наркомании, нараства употребата на наркотични вещества сред младите хора и най-вече сред учениците. Хора на възраст между 15 и 34 г. представляват около 70-85% от всички, използвали наркотик.

35.2% от студентите и всеки трети български ученик от 9-ти до 12-ти клас поне веднъж е пробвал наркотични вещества. Експертите споделят, че се очаква увеличение на употребата на амфетамини през следващите години в България.

Над 300 000 души в България страдат от наркотични зависимости, а около 30 000 са зависими от хероин. Между 430 000 и 475 000 души в страната, на възраст от 15 до 64 години, са употребявали поне веднъж в живота си наркотик. Най-масово използваният наркотик у нас е марихуаната, следван от синтетичните стимуланти - амфетамини и вещества от типа на екстази.

За периода 2003-2010 година броят на програмите, които прилагат лечение с метадон и субситол, е нараснал от 1 на 31. По-голямата част от пациентите сами трябва да плащат за своето лечение. Това са от 100 до 350 лева месечно в продължение на години наред.

“Времето за лечение с метадон зависи от това колко време е продължила употребата на наркотика и дали има съпътстващи заболявания“, съобщи Цветана Стойкова, психолог и психотерапевт.

Според Стойкова лечебните системи в ЕС обхващат от 30 до 50 процента от проблемно употребяващите опиати. За да се случи това у нас, е нужно да има 3-4 пъти повече програми за лечение.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?