Пада забраната за строителство в резервата “Камчийски пясъци”

Екоминистерството нямало да позволи строежи в защитената местност

Пада забраната за строителство в резервата “Камчийски пясъци”

Забраната за строителство в защитена местност "Камчийски пясъци" пада в петък – 31 август. Забраната беше издадена от министъра на околната среда и водите Нона Караджова през 2010 г. и удължена с една година през 2011 г. От екоминистерството заявиха в четвъртък пред Mediapool, че независимо от изтеклия срок, строежи в местността няма да се допуснат.

Министър Нона Караджова ще обяви какво е юридическото решение на проблема в петък, казаха от пресцентъра на МОСВ и отказаха повече подробности. Според ведомството нямало възможност за удължаване на заповедта до безкрай.

От Коалиция “За да остане природа в България” изразиха опасения, че отпадането на забраната ще даде зелена светлина на проекта за огромен туристически комплекс, планиран преди години от четири фирми, свързани с “Райфайзенбанк”.

През 2008 г. кабинетът Станишев изключи от горския фонд над 2708 дка в района на Камчия, част от които бяха придобити чрез заменки от "Бета форест" и "Мирта инженеринг" още през 2005 г. На мястото трябваше да се издигне "Иновативен комплекс за смесено жилищно обитаване и обслужващи дейности "Камчия парк". Разрешителните за комплекса бяха издадени на заменени терени и то без задължителната оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), заради което Европейската комисия започна наказателна процедура срещу страната ни.

Двете фирми са притежание на австрийска компания "МЕТ Бетайлигунгсфервалтунгс ГмбХ" (дъщерна на “Райфайзен”), която е собственик и на известната сред природозащитниците фирма "Рийс интернешънъл". През 2006 г. по искане на "Рийс", която възнамерява да строи курорт в устието на река Камчия, последна инстанция на Върховния административен съд заличи защитената местност "Камчийски пясъци".

Председател на съдебния състав, взел решението за Камчия, е Андрей Икономов, участвал в решенията за застрояване на Национален парк Пирин със ски зона Банско през 2002 г.; в опита за закриване на Природен парк Странджа през 2006 г., както и в отмяната на забраната за строителство на Витоша.

Междувременно "Камчийски пясъци" бе обявена за защитена зона от Натура по отношение на птиците, предстои да бъде обявена и за защитена зона по отношение на местообитанията. От министерството на Караджова коментираха, че това няма отношение към пълната забрана за строежи в местността и ще излязат с друго решение.

От “За да остане природа” посочват, че очакват настоящето правителство да спази предизборните си обещания и да спаси "Камчийски пясъци", като отмени незаконните заменки и проектите за застрояване в района, прокарани при предишното правителство.

Местността е застрашена по още една линия – Общия устройствен план на Община Долни Чифлик, който предвижа застрояване на част от бившия резерват.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес