Падащият руски космически кораб ще навлезе в плътната атмосфера на 9 май

Подготовката на "Прогрес М-27М" за неуспешното пътуване до МКС

Руският товарен космически кораб "Прогрес М-27М", който не може да се скачи с Международната космическа станция (МКС) и сега пада към Земята, се очаква да навлезе в плътните слоеве на атмосферата на 9 май. Това се съобщава на американски сайтове, които извършват наблюдение на различни обекти в космическото пространство на базата на данни на Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД), предаде ТАСС.

Прогнозите са, че "Прогрес" ще изгори в атмосферата, засега не е ясно над коя държава. Разглеждат се обаче и варианти за потопяването му в океана.

"Според прогнозата обектът ще навлезе в плътните слоеве на атмосферата в събота, 9 май 2015 година, в 23.50 часа московско време" - се казва в съобщенията. НОРАД е дало на космическия кораб пореден номер 40619.

Вашингтонското интернет издание "Фри бикън" потвърждава прогнозираната дата, но уточнява времето - 20.30 часа московско време. В информацията си то се позовава на представители на НОРАД.

Авариралият товарен кораб "Прогрес М27-М" беше изстрелян във вторник, 28 април, от космодрума Байконур с ракетата-носител "Союз-2.1а". Той се оказа в неразчетена орбита, връзката с него беше изгубена и специалистите признаха за невъзможността той да бъде скачен с МКС.

Споделяне

Още от Общество

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?