Падат маските за трудови колективи до 7 души, където всички са ваксинирани или преболедували

Падат маските за трудови колективи до 7 души, където всички са ваксинирани или преболедували

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде заповед, съгласно която за работните колективи до 7 души може да се допусне изключение от изискването за носене на защитна маска на закрито. Това ще става по преценка на работодателите, органите по назначаване и физическите и юридически лица - собственици или управители на обекти с обществено предназначение, търговски и други обекти, предоставящи услуги на гражданите. Условието е всички лица да са ваксинирани срещу Covid-19 и/или да са преболедували коронавирусната инфекция.

По смисъла на заповедта за ваксинирано срещу Covid-19 се приема лице със завършен ваксинационен курс срещу Covid-19, удостоверено с Цифров Covid сертификат на ЕС за ваксинация и преминал 14-дневен период, считано от датата на поставяне на последната доза.

За "преболедувало Covid-19" се приема лице с лабораторно доказан Covid-19 с PCR изследване или с бърз антигенен тест, за периода от 15-тия до 180-тия ден, считано от датата на проведеното изследване, за което лицето е било в домашна или болнична изолация. Удостоверявянето на преболедуване ставва с предписание на съответната регионална здравна инспекция, или с Цифров сертификат на ЕС за преболедуване на Covid-19.

Споделяне

Още от Коронавирус

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?