Падението на застаряващия губернатор на Алабама, влюбен в своето пресаташе

Робърт Бентли

През 2013 г. Робърт Бентли, уважаван дерматолог и църковен деец, станал политик, бе 70-годишен и спокойно подготвяше преизбирането си на влиятелния пост губернатор на щата Алабама. Успоредно с това поддържаше извънбрачна връзка с най-близката си сътрудничка Ребека Колдуел Мейсън.

Вчера, след продължил повече от година скандал, губернаторът, разведен и заплашен от сваляне от поста и наказателно преследване, подаде оставка.

"Прекарах последната година в дълбоки и искрени молитви за щата и жителите ни. Всеки ден се моля да получа мъдрост, помощ и прошка за извършените от мен грехове", заяви с разкаян вид Бентли - висок, слаб, оплешивял мъж.

Така завърши кривването от правия път на уважавания някога политик, раздиран от позакъсняла любовна страст, но ръководен от също толкова неудържимото желание да спаси репутацията си - с всякакви средства, включително щатски.

В един разяден от корупция район, където немалко висши функционери - както републиканци, така и демократи - са се озовали зад решетките, грешката на Бентли беше твърде фрапираща и цялата политическа класа в крайна сметка обърна гръб на губернатора републиканец.

"Толкова шокиращо е да направи такова нещо, изобщо не му подхожда", каза за АФП местната журналистка Лийда Гор от "Алабама мидия груп", която отразява цялата афера.

Запис

Любовниците бързо станали небрежни. Високоуважаваната съпруга на губернатора Даян Бентли се усъмнила още през 2013 г.

Г-жа Мейсън, бивша телевизионна журналистка, омъжена, днес - около 40-годишна, бързо се издига, става пресаташе и директор по комуникациите, а после вездесъща политическа съветничка на шефа на изпълнителната власт в консервативния и беден южен щат в сърцето на т.нар Библейски пояс (район в САЩ, където една от важните културни характеристики е евангелското протестантство, определяно като християнски фундаментализъм - бел. прев.).

Тя редовно остава да спи в крилото за гости на губернаторската резиденция. Губернаторът започва работа по-рано сутрин, работи до по-късно вечер. Веднъж се появява със следи от грим по ризата. Съветничката идва в канцеларията му, когато пожелае.

През 2014 г. Робърт Бентли изпраща погрешка от своя айфон на жена си есемес: "Обичам те, Ребека", придружавайки съобщението с емотикон розичка.

За да няма никакви съмнения, почувствалата се изоставена Даян Бентли записва съпруга си, без той да знае с телефона си, скрит в чантата, докато той звъни на любовницата си от дома им.

"Обичам, обожавам да ти говоря", казва Робърт на Ребека. Той описва на висок глас колко иска да е близо до нея, да докосва гърдите ѝ. . .

Никсъновски методи

От момента, в който г-жа Бентли се сдобива със записа, аферата излиза от рамките на сферата на морала.

Губернаторът спешно изпраща полицаи, които се грижат за охраната му, при сътрудничките му да намерят записа и да ги накара да мълчат.

Той принуждава неотзивчивите членовете на екипа си да подадат оставка или ги уволнява, обвинявайки ги в различни измислени провинения.

Бентли вози в самолета си г-жа Мейсън, нарушавайки правилата, които забраняват това за хора, които не са държавни служители, Ребека Мейсън работи от частната си консултантска фирма, но ѝ се плаща от предизборния щаб на Робърт Бентли.

През септември 2015 г., след 50-годишен брак, семейство Бентли за всеобща изненада обявява, че се развежда. През март 2016 г. аферата гръмва след изтичането в общественото пространство на прословутия запис от чантата.

Окончателният удар обаче идва под формата на убийствен, много подробен доклад, огласен в петък в щатската Камара на представителите във връзка с процедура за импийчмънт, на която бе даден ход вчера.

"И президентът Никсън, и губернатор Бентли са използвали силите на реда и правителствени ресурси за своя облага", заяви вчера авторът на доклада Джак Шармън, сравнявайки губернатора с бившия президент Ричард Никсън, свален от власт заради аферата "Уотъргейт" през 1974 г.

Отделно етичната комисия предаде на прокурора досие за нередности, свързани със средствата за кампанията на Бентли.

Притиснат, Робърт Бентли се призна за виновен по два пункта от обвинението и се отказа от всякакъв мандат за в бъдеще.

"Тази история е напълно в стила на южняшката готика", заключава журналистката Лийда Гор, говорейки за литературния жанр, смесващ свръхестественото и особената атмосфера на американския Юг.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?