Падна една от пречките пред златния добив на "Дънди" в Крумовград

Находището край Крумовград

Една от големите пречки пред реализацията на проекта на канадската "Дънди Прешъм Металс" за златодобив от крумовградското находище "Хан Крум" падна. В понеделник общинският съвет в Крумовград след две години бавене реши да даде на компанията разрешение за изработване на подробен устройствен план и план за регулиране и застрояване на 6 поземлени имота в района на терена край Ада тепе.

Това е необходимо за парцелирането на терена за изграждането на съоръженията за добив. Документът обаче е само едно от редицата разрешителни, които "Дънди" трябва да получи, за да стартира наистина проекта си за златодобив край Крумовград, който търпи множество я редица перипетии през последните десет години

Нито един от присъствалите 24 съветници не е гласувал против, 5 са се въздържали, а останалите 19 са подкрепили предложението, изготвено от председателя на съвета Метин Байрамали.

"Дънди" подписа през 2012 г. договор за 30-годишна концесия за находището, в което се оценява, че има близо 37 тона злато и над 34 тона сребро. Срещу правото да добива и преработва суровината от находището "Дънди" ще плаща концесионно възнаграждение от 1. 44% от борсовата цена на добитите през годината метали.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес