Падна парче от фасадата на Националната библиотека

Парче от фриза на козирката на сградата на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" се отчупи и падна пред входа ѝ. Инцидентът е станал в четвъртък към 17.40 часа - след работното време на библиотеката, казаха от институцията. Пострадали няма.


Пожарникари оглеждат и обезопасяват фасадата на библиотеката. Сн. Национална библиотека

Предполага се, че парчето от фриза се е отчупило след снеговете и дъждовете от последните седмици. Най-голямото парче, паднало на земята, е поне 4 кг.


Сегментът от фриза се е пръснал на парчета. Сн. БГНЕС

В петък на мястото бяха изпратени екипи на пожарната и полицията, а районът беше отцепен. Основният вход за читатели е затворен.

Пожарникарите са огледали мястото, от което се е отчупило парчето. Премахнали са остатъците, които не са паднали, за да не наранят някого. Изпратени са специалисти, които да обследват целия корниз по фасадата на библиотеката, за да се види дали и на други места има пукнатини.


Падналото парче е било над втората буква "б" от думата "библиотека", поставена на фасадата на сградата. Сн. БГНЕС

Възстановяването на падналия сегмент всъщност ще е частична реставрация на сградата, която е паметник на културата. Заради защитения ѝ статут парчето от фриза трябва да бъде възстановено със същия материал.


Сн. БГНЕС

Това не е първият инцидент в сградата на библиотеката, която не е ремонтирана от десетилетия. В началото на миналата година част от тавана падна и рани посетител. Тогава служебният министър на културата Рашко Младенов обеща да се намерят 200 000 лева за ремонт на покрива, който тече.

В крайна сметка са дадени 25 000 лева за текущ ремонт.

Бюджетът на Националната библиотека е 3 млн. лв. и с него трябва да се покриват разходите за персонал, режийни и за сградата. Той не е достатъчен за ремонт на зданието.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?