Падна първата присъда за длъжностно престъпление на Йордан Лечков

Бургаският апелативен съд (БАС) отмени първата присъда на бившия кмет на Сливен Йордан Лечков, постановена на първа инстанция. Става въпрос за тригодишното му условно наказание с петгодишен изпитателен срок, наложено от Окръжния съд в Ямбол по обвинение в длъжностно престъпление.

През септември 2011 г. магистратите приеха, че Лечков е виновен, че от август 2008 до февруари 2010 г. е нарушил задълженията си, като е дал общински имот за ползване от 4 фирми без публичен търг или конкурс. Така общината е била ощетена с над 900 000 лева, пледира прокуратурата.

Според апелативните съдии обаче колегите им от първата инстанция са допуснали съществени процесуални нарушения и това става причина присъдата да бъде отменена, а делото – върнато за ново разглеждане в Ямбол.

"Ямболският окръжен съд е постановил съдебния си акт като не е изложил мотиви по основни въпроси, свързани с доказаността на обвинението от обективна и от субективна страна, както и относно определяне на наказанието на подсъдимия Лечков", се казва в присъдата на БАС.

Според него мотивите на Ямболския окръжен съд имат декларативен характер и се свеждат до препис на обвинителния акт и посочените от експертите заключения. Липсва какъвто и да било анализ на събраните по делото гласни и писмени доказателства, се казва още в решението на Апелативния съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България